Rolul pe care îl are avocado în menținerea sănătății. Ce cantitate poți mânca zilnic

Avocado figurează pe lista alimentelor cu cele mai înalte valori nutriţionale, conţinând o mare varietate de substanţe nutritive, inclusiv 20 vitamine şi minerale. Gustos și sănătos, poate fi consumat proaspăt, în salate, ca ingredient pentru sandvișuri sau în tradiționalul guacamole.  

image

Avocado are proprietăți antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declanșării diverselor tipuri de cancer. El are capacitatea de a proteja ficatul împotriva cirozei și hepatitei virale, potrivit cercetătorilor japonezi.

Ajută la creșterea nivelului de colesterol bun în organism (HDL) și la reducerea celui rău (LDL), precum și la diminuarea numărului de trigliceride din sânge. Prin conținutul bogat de potasiu, reglează hipertensiunea arterială. 

Acest fruct menține sănătatea sistemului cardiovascular, prin conținutul în vitamina B6 și acid folic, două substanțe care reglează nivelul. Întrucât conține vitamina E, glutation și grăsimi mononesaturate, avocado protejează inima și susține activitatea cardiacă. 

Îmbunătățește vederea, cu ajutorul carotenoidului numit luteină. Acesta previne și stopează degenerarea maculară asociată cu înaintarea în vârstă și cataracta. De asemenea, întârzie procesul de îmbătrânire a organismului, prin antioxidanții din compoziție (în special glutationul), care întăresc sistemul imunitar, protejează celulele și echilibrează funcțiile sistemului nervos. 

Ține glicemia și diabetul sub control 

Reglează nivelul glicemiei și controlează diabetul, reducând rezistența la insulină a organismului, prin grăsimile sănătoase și fibrele solubile conținute. Combate halena, curățând sistemul intestinal și reglând cantitatea de toxine din organism, precum și înlăturând fenomenul de gură uscată.

Previne malformațiile congenitale grație acidului folic furnizat din plin organismului (250 g de avocado pe zi asigură femeilor însărcinate 23% din doza de acid folic recomandată zilnic). 

Tratează diverse afecțiuni dermatologice, prin efectul semnificativ de hidratare a pielii. Mai mult, înfrumusețează pielea și părul, conferindu-le strălucire și vitalitate. Crește densitatea osoasă, prin conținutul bogat în vitamina K (așadar, previne osteoporoza) și ajută sistemul osos al copiilor să se dezvolte în mod optim).

Menține sănătatea sistemului digestiv, prin conținutul de fibre insolubile (75%) și solubile (25%). Fibrele insolubile curăță colonul și previne constipația și cancerul colonorectal, pe când cele solubile reglează apetitul, conform sfatulmedicului.ro.

Cât avocado poți mânca zilnic

„Avocado a cucerit în ultimii ani tot mapamondul, gustul lui de nucă verde și consistența cremoasă fiind pe placul multor consumatori. Din punct de vedere nutritiv are o mulțime de avantaje: conținut mare de fibre, acizi grași mono-nesaturați, vitamina E din belșug și vitamina K. Porția corectă este de 100 g (adică jumătate de fruct și conține: 2g proteine, 9g glucide, 15g grăsimi, 7g fibre și 150cal). În plus, are fitosteroli care scad colesterolul din sânge și antioxidanți similari cu cei din broccoli.  

Concluzia: avocado este pe cât de versatil, pe atât de nutritiv. Singura grijă trebuie să fie legată de cantitate, pentru că în alimentația noastră avocado nu are rol de fruct, ci rol de unt-fie el și vegetal.”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Instagram. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net