Semne neglijate ale diabetului. Sfaturi de aur de la Dr. Mihaela Bilic
Simptomele diabetului pot varia de la ușoare la severe, în funcție de tipul și stadiul bolii. Setea excesivă, furnicăturile și oboseala sunt manifestări frecvente, dar există și alte semne la care poate nu te-ai fi gândit.

Diabetul este o afecțiune care apare când pancreasul nu poate produce suficientă insulină, hormonul esențial pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge.
Boala se poate dezvolta treptat, iar, potrivit „Clinicii Cleverland”, în unele cazuri se manifestă prin: oboseală excesivă, urinări frecvente, sete în exces, pierdere inexplicabilă în greutate, furnicături și amorțeli.
În alte situații, însă, nu oferă simptome evidente, ci doar indicii aparent minore. Recunoașterea lor este crucială în vederea diagnosticului, prin urmare iată o parte dintre ele!
Zone ale pielii mai închise la culoare
Pielea închisă la culoare, cu o textură catifelată, în zona axilelor, a gâtului sau în altă parte a corpului poate fi un semnal de avertizare timpurie a prediabetului, scriu cei de la „Bright Side”. Această afecțiune, numită Acanthosis nigricans, este adesea asociată cu rezistența la insulină, dezechilibrul metabolic care poate duce la diabet de tip 2.
Papiloame
Un număr mare de papiloame poate indica o afecțiune, așa cum este diabetul de tip 2. Papiloamele sunt excrescențe benigne ale pielii, care pot să apară pe diferite părți ale corpului. Din punct de vedere medical, aceste creșteri sunt cunoscute sub numele de acrocordoni. Cel mai frecvent apar pe pleoape, gât, axile și în zona inghinală.
Mici umflături pe corp
Diabetul ar putea duce la apariția unor mici umflături pe mâini, coate, genunchi, picioare și partea dorsală, asemănătoare coșurilor. Acest efect are loc, deoarece afecțiunea are potențialul de a crește nivelul de trigliceride (un tip de grăsimi din sânge), care duc la apariția micilor umflături. Adesea acestea capătă o nuanță gălbuie sau cenușie, tind să fie sensibile și să provoace mâncărime.
Vindecare lentă a pielii
Nivelul crescut de zahăr în sânge are un impact negativ asupra procesului natural de vindecare al organismului prin deteriorarea vaselor care furnizează nutrienți și oxigen în diferite zone ale corpului. Acest lucru afectează circulația, esențială, de altfel, pentru vindecarea optimă a rănilor, vânătăilor și leziunilor. Mai mult, glicemia crescută poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce prelungește procesul de vindecare.
Top 5 alimente pentru diabetici recomandate de Dr. Mihaela Bilic
Alimentația sănătoasă și echilibrată joacă un rol important în prevenirea fluctuațiilor glicemiei. În cartea „Sănătatea are gust”, medicul nutriționist Mihaela Bilic prezintă un top al celor mai bune alimente pentru diabetici:

1.Fulgii de ovăz - conțin fibre solubile care încetinesc absorbția glucozei din alimente și scad necesarul de insulină.
2. Fasolea boabe - este bogată în nutrienți care cresc lent glicemia în sânge. La fel și alte leguminoase, precum mazăre, linte și năut.
3. Perele - conțin o fibră solubilă, numită pectină, care scade absorbția zahărului din tubul digestiv.
4. Pâinea integrală - este bogată în nutrienți necesari pentru sinteza și eficiența insulinei. La fel și orezul brun, pastele sau cerealele integrale.
5. Fructele de mare - creveții și scoicile sunt recomandate, deoarece conțin crom, un mineral cu un rol important în sinteza insulinei.