Spune-mi ce mănânci ...Un tonic renumit pentru imunitate: varza creaţă


    Varza creață menține organismul în formă Sursa foto: sănătate bzi.ro
Varza creață menține organismul în formă Sursa foto: sănătate bzi.ro

De-a lungul secolelor, nutriționiștii de pretutindeni au constatat că varza de căpățână, o legumă foarte gustoasă, rivalizează cu antibioticele, deoarece acest soi de varză are în compoziţie substanţe bactericide care distrug foarte mulţi germeni.

Această legumă, bogată în  proprietăți miraculoase, cultivată de agricultorii europeni încă din secolul al XVI-lea, a evoluat din varza sălbatică și s-a răspândit în lumea întreagă.  Totodată există dovezi incontestabile că varza sălbatică, ca și  salata verde, se consumă ca aliment și medicament de mai bine de 6000 de ani. 

Soiurile de varză au proprietăți specifice

Chiar dacă au proprietăți asemănătoare cu varza de căpățână, diferitele   soiuri de varză au și proprietăți specifice: Varza roşie are o valoare  nutritivă  mult mai mare decât cea albă și nutriționiștii apreciază acest soi pentru efectele sale depurative. În același timp, varza roșie conține de patru ori mai mulți antioxidanți, în comparație cu varza albă.  În schimb, varza de Bruxelles este renumită pentru puterea ei de a combate hipoglicemia mai repede decât celelalte soiuri de varză.

Varza creață combate primele semne de bătrânețe

Varza creaţă, care a evoluat din varza sălbatică, este originară din sud-vestul Europei şi din regiunea mediteraneeană. Datorită proprietăților terapeutice deosebite, varza creață s-a răspândit în toată lumea. Nutriționiștii au constatat că, datorită conţinutului de vitamina A, acest soi de varză este o hrană sănătoasă pentru ţesuturi şi ţine la distanţă primele semne de bătrâneţe.

Varza creață protejează sistemul nervos

Deoarece este bogată în vitamine din Complexul B ( B2, B3, B5),  substanțe active îndelung  cercetate de specialiști, varza creață este renumită pentru efectele sale protectoare asupra sistemului nervos și a stresului.

Are proprietăți anticancerigene ca toate cruciferele   

Datorită aportului uriaș de betacaroten ( 385 mg), varza creață  ”moștenește” proprietăţile anticancerigene ale familiei cruciferelor din care face parte. Dieta cu varză creață susține și acţiunea de detoxifiere a ficatului şi întăreşte sistemul imunitar.

Varza creață este recomandată în curele de slăbit

Datorită conţinutului modest de lipide, dieta cu varză creață este recomandată, frecvent, în diferite diete de slăbit, deoarece în 100 g de varză se regăsesc doar 25 de calorii.

Menține nivelurile  de energie 

Acest soi de varză conține o cantitate mare de potasiu (270 mg) şi de acid folic (75 mg).  De aceea, cercetătorii susțin că varza creață menţine sănătăţii inimii, a pielii și mucoaselor, dar și a nivelurilor de energie. În același timp, consumatorii de varză creață țin sub control tensiunea arterială.

Reţeta săptămânii

Varză creaţă cu condimente

Timp de pregătire : 40 de minute

Calorii : 70/100 g

Ingrediente: 5 roșii, 3 linguri de ulei de măsline, 1 kg de varză creaţă, 200 ml de apă sau de supă de legume, o lingură de suc de lămâie, mărar și cimbru ( câte două linguri).

Preparare: Mărarul și cimbru se toacă mărunt. Separat, la foc mic, timp de 25 de minute, într-o cratiţă fierbeți varza tăiată fideluță, roșiile  tocate mărunt și apa sau supa. Când sunt aproape fierte, adăugați uleiul de măsline. Acoperiţi cratiţa cu un capac şi lăsați ingredientele să mai fiarbă timp de zece minute. În final, adăugați sucul de lămâie și asezonaţi varza cu mărarul și cimbrul. Se servește caldă.   

Rares Prisacariu 3 Romanii au talent foto Pro TV jpg
10 dana budeanu verdict stil carmen bruma si mircea badea jpg jpeg
serban pavlu captura podcast la mijloc jpg
Charles, William și Harry jpg
Demi Rose s a fotografiat într o ținută sumară jpg
catalin florin olar jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
sfintii trei ierarhi 1 jpeg
image
image
image
image
image
image
wild bear selfie Colorado  jpg
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan jpg
Charles, William și Harry jpg
catalin florin olar jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
sfintii trei ierarhi 1 jpeg