Top 5 alimente care dau dependență. Specialistul te învață cum să le cotracarezi efectele

Fiecare om are slăbiciuni la anumite alimente, de care nu se prea poate despărți. Terapeutul în nutriție Anca Alungulesei a făcut un top 5 al celor mai periculoase alimente care creează dependențe alimentare nesănătoase care conduc la obezitate, dar și un top 5 al alimentelor sănătoase pe care să le integrăm în alimentația zilnică pentru a putea contracara efectul alimentelor adictive. Uite ce te învață specialistul! 

image
Chipsurile provoacă dependență FOTO: Shutterstock

Cele mai periculoase alimente

 • Zahărul alb rafinat este, de fapt, un „condiment” și nu un aliment, deci ar trebui consumat ca atare. Consumul de zahăr determină organsimul să se „auto-protejeze” și va stoca grăsimea internă.
 • Hrana procesată. Aditivii din hrana procesată creează dependență și cresc pofta, conducând la perturbarea metabolismului.
 • Băuturile carbogazoase. Pe lângă conținutul mare de zahăr (câteva linguri la o sticluță), în băuturile carbogazoase găsim acid fosforic care extrage calciul din oase.
 • Grâul. Modificat din punct de vedere chimic, grâul nu mai are aproape nicio legatură cu bobul de grâu de acum 30-40 de ani. Este indigerabil și extrem de bogat în zahăr. O felie de pâine din grâu alb rafinat poate conține până la 3 linguri de zahăr. Este mai mult decât evident că, toate produsele pe bază de grâu (pâine, pizza, paste, produse de patiserie) cresc nivelul de zahâr din organism, iar corpul este forțat să facă depozite de grăsime.
 • Chipsurile nu au nicio legătură cu cartoful, deși așa pare. Sunt „plastic” bogat în grăsimi trans, aditivi și sare.

Cele mai bune alimente

Cele mai bune cinci alimente sănătoase care pot contracara efectul alimentelor adictive sunt cele care ajută organismul în producția de serotonină. În opinia terapeutului în nutriție Anca Alungulesei, acestea sunt: avocado, curcan, ouă, coriandru, banana.

„Alimentele adictive consumate zilnic amplifică lipsa serotoninei în organism, adică hormonul starii de bine și amplifică secreția dopaminei, activând astfel sistemul de învațare și recompensare al creierului. Astfel, orice acțiune repetată și recompensată devine obicei și comportament la nivel neuronal. Este un sistem de învățare al creierului, care promovează, evident, o stare de bine și de plăcere, prin secreția serotoninei și a dopaminei. Astfel, persoanele ajung de fapt să se „autotrateze” cu alimente fără să-și dea seama. Se folosesc de mâncare pentru a se seda, pentru a se calma, pentru a se simți mai bine și pentru a-și ridica starea de spirit.”, consideră Anca Alungulesei. 

Diferența dintre poftă și dependență  

Terapeut în nutriție și creatoarea Psiho-Dietei, metodă integrativă de slăbit cu rezultate uimitoare obținute pentru tot restul vieții, Anca Alungulesei consideră că cel mai des dependența este confundată cu pofta, ceea ce menține persoana pe un drum fals. 

Anca Alungulesei 2 jpg
Nutriționist Anca Alungulesei

„Pofta este o reacție fizică normală, atunci când vezi ceva de mâncare si te gândești că vrei să guști însă poți trece mai departe. Dependența este atunci când ești stimulat de aceleasi simțuri (văz, miros), iar reacția este atât fizică (salivezi, simți un gol în stomac) dar mai ales mentală (nu-ți poți lua gândul de la ceea ce ai văzut. Și 100% manânci!”, spune specialistul.

Periculoși pentru organism sunt carbohidrații cu amidon, inclusiv pastele, pâinea, biscuiții, orezul și cartofii, pentru că stimulează sedative precum substanțele chimice ale creierului. Aceasta este și explicația pentru care mulți oameni mănâncă în mod rezonabil și pot păstra controlul toată ziua, dar seara, se confruntă cu pofte nestăvilite de pâine, prăjituri, bicuiți, dulciuri. În opinia nutriționistului, acestea sunt alimentele reconfortante față de care nu simțim doar o poftă, ci de care suntem deja dependenți. 

Cum te eliberezi de dependențele alimentare  

 • Conform Psiho-Dietei create de Anca Alungulesei, sunt patru pași esențiali în eliberarea de dependențele alimentare:
 • Autenticitate. Fii autentic cu tine însuți și învață cum să alegi diferit.
 • Asumare. Asumă-ți cu responsabilitate punctul în care te afli fără să mai dai vina pe mediu (pofte, sărbători, zile stresante etc).
 • Acțiune. Treci la acțiune și învață să mergi pe un alt drum decât ai făcut-o până acum.
 • Atenția. Pune-ți atenția pe ceea ce se află dincolo de farfuria cu mâncare, adică pe mecanismul care te împinge pe tine ca adult către aceste alegeri nepotrivite și reînvață un nou sistem de recompensare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

matteo jpg
harta ANM 6 iulie 2022 jpg
4 laura cosoi jpg jpeg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
Monica Tatoiu
emil rengle
1 zahar shutterstock 1649448835 jpg jpeg
irina loghin 80 de ani jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Smartphone Apple iPhone 13 FOTO Shutterstock
pahare  nunta  wine g2eb1bccbb 1280 jpg
viorel hrebenciuc jpeg
Kate Middleton şi Prinţul William
sf cuv sisoe cel mare sf mc lucia din roma 148107 jpg
woman 2566854 1920 jpg