Topul obiectelor pe care le pot înghiți accidental bebelușii

Monede, nasturi, piese mici de jucării, chiar și magneți sau baterii, toate acestea au fost înghițite accidental, de-a lungul timpului, de sute de bebeluși. Unele obiecte nu pun mari probleme căci după ce ajung în stomac sunt eliminate pe cale naturală. Altele, în schimb, sunt deosebit de periculoase, iar părinții trebuie să acționeze prompt. Dr. Mihai Craiu explică într-o postare pe Facebook ce măsuri de prim ajutor sunt recomandate, de la caz la caz.

Obiectele rotunde, din plastic, nu pun mari probleme dacă ajung în stomac. Vor fi eliminate natural
Obiectele rotunde, din plastic, nu pun mari probleme dacă ajung în stomac. Vor fi eliminate natural

Topul celor mai comune obiecte pe care le înghit copiii

În primii trei ani de viață, cea mai mare grijă a părinților este să nu lase la îndemâna copilului obiecte mici pe care să le poată înghiți. Pentru că tendința lor este să bage orice în gură. Webmd.com a făcut un top al celor mai comune obiecte înghițite de copii. Printre acestea se regăsesc: monedele, oasele de pește, cerceii, inelele, agrafele pentru hârtie, acele, scobitorile, șuruburile și cuiele. Cele mai periculoase sunt bateriile și magneții.

Fotografii: Webmd.com
Fotografii: Webmd.com

Magneții și bateriile mici sunt deosebit de periculoase

„Cel mai des înghit lucruri nealimentare copiii cu vârstă între 6 uni și 3 ani. De obicei, corpii străini mici, rotunzi, din materiale netoxice, nu pun probleme deosebite. Monedele mici, nasturii, piesele rotunde de plastic moale, fără muchii tăioase pot ajunge în gura copilului și de aici mai departe. Cei mai mari dușmani pot fi magneții și bateriile mici, de tip pastilă, de la ceasurile electronice. Magneții înghițiți, chiar dacă sunt perfect rotunzi, pot să se fixeze unul pe celălalt și să lezeze stomacul sau intestinul, iar bateriile mici, în special fixate în esofag, pot produce în câteva ore o arsură locală, cu perforarea acestuia”, avertizează dr. Mihai Craiu.

image

Semnale de alarmă și măsuri de prim ajutor

Semnalele de alarmă sunt: tusea spastică, cianoza feței, respirația foarte dificilă, durerile mari cu plâns continuu, imposibilitatea înghițirii salivei sau salivă cu sânge, vărsăturile frecvente. În aceste cazuri, trebuie să sunați rapid la 112. Până la sosirea ambulanței, dacă cel mic are peste un an și poate primi miere, dați-i două lingurițe înainte de a pleca de acasă și apoi din 10 în 10 minute, pentru a facilita alunecarea corpului străin și a preveni arsura locală esofagiană (dacă a înghițit baterie). Dacă nu sunteți siguri că respectivul corp străin a ajuns în stomac, dați-i copilului să bea apă. „Dacă apa trece ușor, îi mai puteți da puțină pâine. Orice produs făinos, chiar dacă se blochează la corp străin din esofag, va fi digerat de enzimele salivare”.

Corpii străini mici din metal sau plastic se elimină în scaun în câteva zile. Bateriile și magneții sau corpii străini foarte ascuțiți și tăioși trebuie scoși din stomac. Procedura se face de obicei prin endoscopie, cu anestezie.

 Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

image
image
image
image
image
image
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net