Ileana Badiu, mai sinceră ca niciodată: „Nu mă deranjează că mi se spune Regina Menopauzei! Nu este o boală”

#Exclusiv Click!

A intrat la menopauză la doar 42 de ani și de atunci a decis să spună lucrurilor pe nume și să lupte împotriva preconcepțiilor și a prejudecăților pe care femeile sunt nevoite să le înfrunte în această etapă din viața lor. Ileana Badiu va lansa, la finalul lunii septembrie, prima platformă din România de informare și ghidare de excelență, dedicată femeilor aflate la perimenopauză și menopauză.

La acest moment, 9,8 milioane din populația României este compusă din femei, 42% din forța de muncă a României este formată din femei, iar 40% dintre acestea se află în perimenopauză și menopauză.   

Ileana Badiu (50 de ani) a creat o adevărată revoluție în spațiul public expunându-și povestea personală de teamă, singurătate, jenă și lipsă a informațiilor la instalarea propriei etape de menopauză cu opt ani în urmă. 

Vedeta și-a asumat, în ultimul an, misiunea de a fi portavocea femeilor din România și a nevoii lor de a fi informate, de a avea partener de dialog, de a cunoaște cele peste 70 de simptome ale menopauzei și de a avea spațiul social și medical pentru a le discuta, trata și gestiona cât mai bine pentru o viață împlinită.

Platforma Suntlamenopauză.ro, ce se va lansa la finalul acestei luni, va avea și o componentă caritabilă. Asociația Suntlamenopauză, nou înființată, va exista pentru a ajuta femei din medii defavorizate, cu povești de viață dramatice sau cu menopauză precoce, indusă de diverse intervenții chirurgicale, să primească ajutorul și tratamentele de care au nevoie pentru o viață sănătoasă.    

Click!: Ileana Badiu, nu ne-am mai auzit de ceva timp. Cu ce te mai ocupi?

Ileana Badiu: Pfff! Ce nu fac? Urmează să lansez împreună cu partenerele mele cea mai complexă platformă de informare pentru femeile aflate la Menopauză și Perminopauză, continui seria conferințelor multidisciplinare Lets Talk about Menopause (n.r: Hai să vorbim despre menopauză) pe 1 octombrie la Iași și pe 21 la București, lansez o carte de care sunt foarte mândră și, în rest, mă ocup constant de proiectele mele de agenție…Altfel, îmi pare extrem de rău că ziua nu are 72 de ore ca să pot munci și mai cu spor pentru toate proiectele mele senzaționale.

Click!: Este menopauza un subiect tabu și în zilele noastre?

Ileana Badiu: Eu simt că începe să iasă din zona de tabu, dovadă fiind însuși faptul că subiectul acesta și normalizarea ideii de Menopauză ajunge în presa generalistă și de lifestyle.

Ileana Badiu: „Azi, femeile intră mai devreme la menopauză decât mamele lor”

Click!: De ce era nevoie în România de o platformă care să dezbată subiectul menopauza?!

Ileana Badiu: Pentru că informarea este ceea ce te ajută să înțelegi despre ce se întâmplă în corpul tău, ce soluții ai, cum poți ameliora simptomele deranjante pe care le ai, cum poți preveni anumite lucruri și mai ales cum să te menții la superlativ toată perioada Perimenopauzei, a Menopauzei și a Postpemenopauzei - mai exact trei sferturi din viața unei femei. 

Azi, statistica este schimbată, femeile intră mai devreme la menopauză decât mamele lor, însă longevitatea este crescută, așa că femeia trebuie să știe cum să se simtă bine și sănătoasă pe o perioadă cât mai lungă de timp.

„Menopauza nu este o boală”

Click!: Cum sunt percepute în societate femeile la menopauză? Multe femei se tem să recunoască că au intrat la menopauză pentru a nu a fi marginalizate…

Ileana Badiu: Exact! Și asta se întâmplă atât din cauza preconcepțiilor cu care am fost educate, cât și a campaniilor de comunicare complet discriminatorii de până acum. 

De aceea am considerat că Menopauza are nevoie de rebranding, iar femeile trebuie să-și ceară dreptul de a fi tratate! Menopauza nu este o boală, DAR este e condiție medicală care are nevoie de tratament.

„La 42 de ani am intrat la menopauză, m-am simțit în panică, m-am izbit de un munte de ignoranță și prejudecăți”

Click!: Ce ai simțit tu în momentul în care ai aflat că ai intrat la menopauză la doar 42 de ani? A fost un șoc pentru tine? Cum a reacționat soțul tău, ți-a fost alături?

Ileana Badiu: M-am simțit în panică, fără soluții, m-am izbit de un munte de ignoranță și prejudecăți. Am văzut ce impact au percepția și felul în care menopauza era considerată un tabu, am văzut sprâncene ridicate și comentarii pe la colțuri când am hotărât să vorbesc public despre acest subiect, cu dorința de a deveni sprijin pentru miile de femei care se aflau în aceeași situație ca mine.

Dar, am avut noroc că pe tot acest parcurs pe care mi l-am ales - acela de portavoce pentru normalizarea Menopauzei și susținerea femeilor prin informare - să îl am pe soțul meu alături, care m-a susținut continuu.

Click!: Ce te-a determinat să mergi prin țară, să începi să vorbești cu femeile despre acest subiect?! Practic, tu nu dezbați problema din punct de vedere medical…

Ileana Badiu: M-au determinat miile de femei care îmi scriau punându-mi întrebări medicale pentru care eu nu aveam răspuns, așa că am decis să le ofer conferințe multidisciplinare cu medici profesioniști care le puteau oferi răspunsurile de care aveau nevoie. 

Munca de a-i indentifica pe medicii care tratează menopauza, la început, nu a fost deloc ușoară…acum sunt însă din ce în ce mai mulți specialiști care au înțeles că femeile își cer dreptul la a avea soluții pentru ca viața lor la menopauză să fie la fel de bună ca înainte de instalarea ei.

Click!: Ți se spune mai nou „Regina Menopauzei”. Te deranjează?

Ileana Badiu: Nu, deloc. Eu însămi m-am denumit așa când, la primul mare eveniment organizat la Timișoara, într-o sală impresionantă la Palace Conference Hall m-am simțit exact ca o regină a Menopauzei în Sala Tronului Menopauzei, iar presa a preluat gluma mea de atunci.

Click!: Ești feministă?

Ileana Badiu: Nu. Sunt doar o susținătoare a femeilor și cred 100% în susținerea pe care femeile și-o pot oferi reciproc.

Click!: Care sunt primele trei sfaturi pe care le ai da femeilor care se pregătesc să între la menopauză?

Ileana Badiu: 1. Să se informeze cu ce se întâmplă în corpul lor în aceasta perioadă.

2. Să-și modifice conduita de viață încât perioada ce vine să fie cât mai ușoară.

3. Să meargă la medic pentru a primi tratament

Click!: Hai să le arătăm femeilor că și la menopauză poți trăi frumos. Spune-ne, de exemplu, cum a fost vara asta pentru tine: vacanțe, distracție. Ce face familia ta?

Ileana Badiu: Vara mea a fost foarte încărcată și plină de emoții. Sasha a avut Evaluarea Națională unde a avut rezultate excelente, așa că a intrat la liceul pe care și-l dorea și eu am împlinit 50 de ani având cea mai fantastică petrecere pe care mi-am visat-o! 

În rest, am călătorit pe Coasta de Azur și am fost și în Gockeada, la cursuri de kite.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printul Harry Printesa Diana jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Iulia Sabbagh
Banner Laura Cosoi
image
actualitate.net
image
actualitate.net