“L-am găsit pe Avram Iancu. Mi-a înghețat sângele în vene când am văzut ce bine seamănă”. Cine spune asta

Ultima actualizare:

2024 a fost declarat oficial „Anul Avram Iancu”, iar pe data de 24 ianuarie, în cinematografele din țară va fi lansată prima docudramă dedicată eroului transilvănean, intitulată: „Avram Iancu - Împotriva imperiului”! 

Docudrama „Avram Iancu – Împotriva imperiului”  punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei, al României. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa. 

Produs de PaPa Pictures și Asociația Transilvania Art, docudrama reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Theo Thorn, pe baza unui scenariu realizat de acesta împreună cu Alex Molico. În rolul principal este actorul Horia Fedorca, angajat al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu – ambii aflați la debut.

Anul viitor se vor împlini două secole de la nașterea eroului transilvănean, iar premiera filmului va avea loc în cinematografe pe data de 24 ianuarie, de Mica Unire. Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie, în nordul județului Hunedoara, pe lângă localitatea Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos.

„Mi-a înghețat sângele în vene când am văzut ce bine seamănă”

Horia Fedorca joacă rolul lui Avram Iancu
Horia Fedorca joacă rolul lui Avram Iancu

În momentul în care a primit propunerea de a participa la castingul pentru acest film, Horia Fedorca era ca și ales, fiindcă asemănarea sa cu eroul este izbitoare! Avea 26 de ani, cu doar doi ani mai mult decât Avram Iancu (la Revoluția din 1848), pe care trebuia să-l întruchipeze. A fost nevoie, însă, și de probe.

„Nu mi-a spus nimeni până acum că aș semăna cu Avram Iancu, dar la aceste filmări toți cei de pe platouri au fost impresionați de asta. Mă și strigau, pe acolo, Crăișorule”, a mărturisit Horia Fedorca. 

Actorul a aflat despre castingul pentru acest film chiar de la regizor. „Am mai filmat împreună cu Theo Thorn și pentru un alt film, care n-a mai ieșit. Astă-vară m-a sunat din nou, ca să mă întrebe ce fac în octombrie. Mi-a spus despre acest film, apoi m-a chemat la casting. Știam că am un program foarte aglomerat, așa că i-am spus că nu are sens să îi trimit o probă. Totuși, el a insistat, spunându-mi că, poate, dacă proba va fi bună, vom reuși să filmăm și în funcție de programul meu. Am trimis două probe, iar pe 10 august am aflat că eu am fost ales să joc Avram Iancu“, a mai spus acesta.

Alin Panc, unul dintre producătorii acestui film, a vorbit despre momentul în care a văzut probele lui Horia Fedorca, pentru rol. Prima dată când l-am văzut, nu mi-a venit să cred ce potrivire fantastică este din punct de vedere vizual. Și m-am bucurat apoi să descopăr că Horia este și un actor foarte bun. Nu exagerez cu nimic când spun că atunci când i-am văzut probele mi-a înghețat sângele în vene: am avut sentimentul că îl văd pe Avram Iancu”, a spus acesta.

Cum a intrat Horia Fedorca în pielea personajului

Filmul se va lansa în 2024
Filmul se va lansa în 2024

Actorul a mărturist că s-a documentat foarte mult pentru acest rol, însă nu s-a lăsat influențat de imagini video deja existente. „Eu, fiind ardelean, știam despre Avram Iancu. Nu foarte multe, nici măcar jumătate din câte știu acum, dar știam. Știam că a fost revoluționarul de la 1848, unul dintre oamenii de căpătâi ai acelor timpuri. Știam că a fost și avocat, o personalitate foarte importantă a Transilvaniei”, a spus Horia Fedorca.

„Am încercat să mă documentez mai mult din monografia scrisă de Silviu Dragomir, «Avram Iancu – O viață de erou». De acolo am pornit cu documentarea. Apoi am folosit și alte informații, găsite pe Internet. Dar nu am folosit și alte surse video, pentru că este un film documentar-artistic și am putut aduce și contribuția mea. Am încercat să îl înțeleg nu doar din descrierile altora, ci și din citatele lui, vorbele care au fost consemnate ca fiind 100% ale sale“, a mai explicat actorul.

Provocat să îi facă o descriere lui Avram Iancu, Horia Fedorca a vorbit despre modul în care vede el acest personaj, cât și ce momente din viața personală a folosit pentru a-l putea aduce la viață pe ecrane pe Avram Iancu. „Era rău la mânie, îi sărea muștarul repede, dar a învățat, în timp, să se controleze foarte bine. Însă, deși a învățat să își poată controla emoțiile puternice, pe dinăuntru le simțea și îl consumau. Atunci când se vorbea despre România și români, se enerva foarte tare și nu mai vorbea deloc până se calma. Pentru că știa mai bine ca oricine că poate scăpa de sub control.

M-am folosit de un conflict personal pe care l-am trăit recent. Am trecut printr-o chestiune în care corectitudinea vizavi de un eveniment mi-a fost trădată. Nu suport momentele în care oamenii sunt drăguți și de treabă până își văd interesul. Mă aprind foarte tare atunci când nu ești cinstit cu mine“, a spus acesta.

De vorbă cu echipa 

Atât Alin Panc cât și Sandu Pop au vorbit despre importanța pe care o are această producție pentru ei. „Mă bucur enorm că reușim să realizăm un documentar în amintirea lui Avram Iancu, un erou adevărat. Devotamentul său pentru un țel, iubirea de aproapele, onestitatea, respectul și credința în Dumnezeu sunt trăsături de caracter care trebuie să meargă mai departe”, spune producătorul Alin Panc.

„Avrămuț, erou al meu, al moților și nu numai, a fost un om deștept, viteaz și mai ales înțelept. Filmul făcut de noi este o mulțumire venită peste două veacuri, pentru cum și-a dorit libertatea, cum a știut și cum a sperat în izbânda neamului său. Părerea mea de rău vine din faptul că nu a apucat să-și vadă moții liberi și stăpâni pe munții lor. În calitatea mea de producător doresc foarte mult ca filmul să ajungă și la tineri.

Văd cum alte nații își inventează eroii, așa că ar fi păcat ca noi să nu îl slăvim pe al nostru, adevărat trăitor viteaz și iubitor de neam și glie. Mulțumim Lincoln Plus din Sebeș și domnului Gheorghe Cibu, precum și tuturor iubitorilor de Avram Iancu, care ne-au fost aproape în realizarea acestui film”, declară și producătorul Sandu Pop.

Alături de Horia Fedorca, în distribuție se mai află și Damian Victor Oancea, Alin Panc, Sandu Popa, Kata Pánczél, cât și Paula Hriscu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
În ce filme au mai jucat actorii din Las Fierbinți  Constantin Diță este Giani jpeg
cub carmen tănase png
Chefi la cutite sezonul 12 4 jpg
Suleyman Magnificul
chefi la cutite jpg
Mihai Bobonete jpg
anca dumitra colaj instagram jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net