„Cutremur” în sportul românesc: o campioană a fost prinsă dopată

Scrima românească tremură din toate încheieturile, după ce Maria Boldor a fost depistată pozitiv. Sportiva de 26 de ani, ultima dată legitimată la CSA Steaua, se alătură listei Simonei Halep, suspendată și ea provizoriu pentru dopaj, din toamna anului trecut. 

Maria Boldor a fost depistată cu o substanță interzisă (FOTO: Sportpictures)
Maria Boldor a fost depistată cu o substanță interzisă (FOTO: Sportpictures)

Dacă în cazul fostei lidere mondiale din tenisul feminin a fost vorba despre roxadustat, o substanţă care ajută la mai buna oxigenare a sângelui, în situația scrimerei e vorba de altceva. Maria Boldor a picat testul antidoping, după ce a fost depistată o substanță interzisă, ostarină și, conform regulamentului, urmează acum să se preleveze şi proba B, iar dacă şi aceasta va confirma rezultatele date de proba A, sportiva va fi suspendată.
Maria Boldor nu e singurul caz cu această substanță, în luna mai a anului 2016 și Lucian Bute fiind prins dopat în același mod. Mai mult decât atât, sora Mariei Boldor, Ana Alexandra Boldor, legitimată la CSU Politehnica Timişoara, a fost anul trecut testată pozitiv la cocaină, informează Agerpres.

Clubul militar i-a desfăcut imediat contractul

„Am rămas fără cuvinte. Nu ne-a căzut bine deloc, dar chiar nu ai ce să faci. Pentru mine nu e o bombă, nu mă mai surprinde nimic, în ziua de azi. Ea a făcut analiza când era acasă, nu la competiţie, în luna noiembrie. După Campionatul Mondial i s-a făcut control şi nu a fost nicio problemă. Maria avea probleme la genunchi şi ar fi trebuit, în mod normal, să se opereze. Dar în situaţia asta, nu ştiu... Noi am scos-o din lotul olimpic, de peste tot, aşa cum e normal. Ea nu mai are contract nici cu CSA Steaua, i l-au desfăcut. Nu ai cum să-i verifici acasă, să stai după ei. Acum suportă consecinţele. Nu exista la noi practica dopajului. Nu îmi amintesc să fi avut ceva probleme. Am fost şi sportiv, şi antrenor, şi arbitru, dar nu am avut aşa ceva. Dar sunt aceste generaţii, mai ciudate, după cum vedeţi. Mi-a spus că va cere contraexpertiza, iar dacă aceasta se va confirma, riscă între doi şi patru ani de suspendare”, a fost reacția vehementă a președintelui Federației Române de Scrimă, Marius Florea, pentru sursa citată.

Avusese un 2022 de excepție

Substanța cu probleme, ostarina, contribuie la creşterea rezistenţei fizice şi acţionează asemenea steroizilor anabolizanţi asupra sportivilor, fără efectele negative pe care le au, însă, steroizii. Ostarina este folosită pentru tratarea unor afecţiuni precum atrofia musculară şi osteoporoza şi ajută la reducerea depozitelor de grăsime.
Vestea că Maria Boldor a fost prinsă dopată vine ca un trăsnet pentru sportul românesc și scrimă îndeosebi, anul trecut fiind unul prolific pentru atleta de 26 de ani, care a fost desemnată cea mai bună sportivă a Federaţiei Române de Scrimă, în 2022. Cu siguranță a ajutat, în vederea primirii acestei distincții, medalia de bronz cucerită la floretă individual cu prilejul Mondialelor de la Cairo. Pe atunci, însă, o accidentare a ținut-o departe de festivitate și nu a putut sărbători evenimentul. Românca reușise, de asemenea, să ridice deasupra capului Cupa României la floretă, pe 8 noiembrie, după ce a învins-o în finală pe Mălina Călugăreanu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net