Mărturiile unei gimnaste: „Tremuram când mâncam, mă făceau proastă, grasă, nebună”

Ultima actualizare:

Pentru titulatura de multiplă campioană la gimnastică ritmică „a plătit” cu vârf și îndesat, fiind supusă unui tratament inuman și rămânând cu traume psihice.

María Añó, relatări incredibile despre abuzurile din gimnastică (FOTO: EPA)
María Añó, relatări incredibile despre abuzurile din gimnastică (FOTO: EPA)

În vârstă de doar 20 de ani, María Añó a povestit, într-un interviu mai mult decât tulburător, oferit presei din Spania, pentru sport.es, despre ce a însemnat pentru ea performanța și în ce fel s-au purtat cei din jurul său, presupuși profesioniști. 
„Lucrurile încep să meargă prost, când îți dai seama că nu ești respectată și ți se spune «proast㻫nebun㻫grasă». Metodele antrenorilor erau atât de abuzive, încât am ajuns să cântăresc 38 de kilograme. Iar antrenorii chiar ne felicitau că am slăbit. Ajungeam să tremur, atunci când mâncam cu verișorii mei, pentru că știam că voi fi cântărită, după”, a mărturisit fosta gimnastă. Făcând diferența ferm între sacrificiile practicării unui sport de performanță și metode pur și simplu abuzive, aceasta a adăugat: „Ne forțau să urcăm scări, fără să ne oprim, făceam exerciții cu greutatea lor pe corpurile noastre, plângeam de durere. Sportul de elită e dur, într-adevăr, dar metodele acestea erau aproape sadice”

„După un antrenament ratat, am primit oase la masă”

Tratamentul continua inclusiv în ceea ce privește mâncărurile, dincolo de limita rațiunii sau a disciplinei: „Eram pedepsită cu mâncarea. După un antrenament ratat, am primit oase la masă. Mâncam ciorbă fără tăiței, pentru că pastele făinoase îngrășau. Uneori nici banane nu aveam voie să mâncăm, tot ca să nu luăm în greutate. La Campionatul European din 2018, erau zile în care nu mâncam, beam doar apă tonică”, a mai spus María Añó.
„Deoarece a fost ceva care s-a întâmplat în mod regulat, am normalizat situația. Plecam de la antrenament plângând, veneam acasă, plângeam în camera mea, făceam un duș și dormeam. Rareori am vorbit cu mama, despre ce mi se întâmpla la antrenamente. Nu voiam să mă plâng, pentru că era singurul club din orașul meu și știam că mă dau afară dacă vorbesc, iar visul meu va lua astfel sfârșit. Nu credeam că dacă vorbesc se va rezolva, mă gândeam că lucrurile se vor înrăutăți, dacă vorbesc”, a mărturisit fosta sportivă, de cinci ori campioană individuală și de tot atâtea campioană pe echipe.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net