Știm 27 din cele 32 de echipe de la Campionatul Mondial

Campionatul Mondial din Qatar se apropie cu pași repezi și deja se știu aproape toate echipele calificate. Până acum, și-au asigurat prezența 27 de naționale, rămânând doar cinci locuri libere de disputat. La nivel global, continentul nostru asigură cele mai multe participante, în număr de 13, din care se cunosc 12.

Portughezii s-au calificat pentru a cincea oară consecutiv la Cupa Mondială (FOTO: EPA)
Portughezii s-au calificat pentru a cincea oară consecutiv la Cupa Mondială (FOTO: EPA)

Cel mai recent din Europa s-au calificat la turneul final Portugalia și Polonia, după partidele disputate, marți. Naționala lui Cristiano Ronaldo a învins, acasă, Macedonia de Nord (2-0), Bruno Fernandes reușind o „dublă” (min. 32, 65) și CR7 având pasa decisivă la primul gol. Pentru Cristiano Ronaldo va fi a cincea prezență la un turneu final al unui Campionat Mondial, un record pe care îl împarte cu eternul său rival, Lionel Messi, care va participa cu naționala Argentinei. Tot în barajele din zona europeană, Polonia lui Robert Lewandowski a lăsat în urmă Suedia lui Zlatan Ibrahimović, impunându-se tot cu 2-0, grație reușitelor celui dintâi (min. 49, pen.) și a lui Piotr Zieliński (min. 73).

Astfel, Europa va fi reprezentată la Cupa Mondială de Danemarca, Germania, Franța, Belgia, Croația, Spania, Serbia, Anglia, Elveția, Olanda, Portugalia și Polonia. A 13-a participantă de pe continentul nostru va fi decisă în iunie, după disputarea barajului dintre Țara Galilor și învingătoarea meciului Scoția - Ucraina.

Cristiano Ronaldo și Messi, la a cincea calificare la CM

Mai departe, din Africa s-au calificat Camerun, Ghana, Maroc, Senegal și Tunisia. Din America de Sud sunt patru participante sigure - Brazilia, Argentina, Uruguay și Ecuador. Apoi, Peru va juca, la jumătatea lunii iunie, un meci de baraj pentru accederea la turneul final.

Din America de Nord, Centrală și Caraibe, certă este doar prezența Canadei. SUA, Mexic și Costa Rica își dispută ultimele două locuri care asigură calificarea directă în Qatar. Jocurile decisive s-au jucat aseară, după închiderea ediției: Mexic - El Salvador și Costa Rica - SUA. Ocupanta locului patru, ocupat acum de Costa Rica, va participa la un baraj intercontinental, în care își va măsura forțele cu reprezentanta Oceaniei, Noua Zeelandă sau Insulele Solomon.

Din Asia vor fi la Campionatul Mondial din Qatar (țara gazdă) Iran, Coreea de Sud, Japonia și Arabia Saudită. De altfel, la meciul care a dus mai departe Iran, țară care s-a impus cu 2-0 în fața Libanului, s-a petrecut un gest incompatibil cu anul în care trăim. Din cele 12.500 de bilete vândute pentru această partidă, aproximativ 2.000 erau cumpărate de femei, acestea din urmă aflând, abia odată sosite la stadion, că nu li se permite accesul. Fără a oferi vreo explicație despre această decizie, autoritățile au acționat în stilul caracteristic ultimilor patru decenii, perioadă în care femeilor din Iran li s-a interzis să intre pe stadioanele din țara lor. Lucrurile s-au schimbat abia la presiunea FIFA, în 2019, când la Iran – Cambodgia au asistat, totuși, 3.500 de femei. A doua oară s-a petrecut abia la sfârșitul lunii ianuarie, când 2.000 de femei au putut participa la Iran - Irak. A treia oară, însă, nu s-a mai întâmplat.

Campionatul Mondial din Qatar reprezintă ediția cu numărul 22 și se va disputa în perioada 21 noiembrie-18 decembrie 2022.

Salah, oprit cu lasere din drumul spre CM

Cel mai așteptat duel din barajele africane de calificare la Cupa Mondială a fost cel dintre naționalele Senegalului și Egiptului, la care staruri sunt cei doi coechipieri din atacul lui Liverpool, Sane și Salah. După ce Egiptul s-a impus cu 1-0 în tur, senegalezii au câștigat și ei cu același scor, astfel că s-a ajuns la penalty-uri. Acolo unde fanii gazdelor i-au orbit la propriu cu laserele pe executanții egipteni, care, și din această cauză, au ratat 3 din patru lovituri! Inclusiv Salah s-a aflat în această situație, iar Senegalul o obținut o calificare urâtă la turneul final. Într-un alt meci, Ghana a remizat în deplasare, 1-1, cu Nigeria și s-a calificat la CM, rezultat care a stârnit furia fanilor locali. Aceștia au invadat terenul și a fost nevoie de gaze lacrimogene pentru a fi dispersați. Din păcate, un medic FIFA, Joseph Kabugno, și-a pierdut viața în vâltoarea evenimentelor.

Salah a pierdut duelul cu Mane (FOTO: EPA)
Salah a pierdut duelul cu Mane (FOTO: EPA)

Cele 27 de echipe care au obținut calificarea

Africa: Camerun, Ghana, Maroc, Senegal şi Tunisia.

America de Sud: Brazilia, Argentina, Uruguay şi Ecuador.

America de Nord, Centrală şi Caraibe: Canada

Asia: Qatar (ţara gazdă), Iran, Coreea de Sud, Japonia şi Arabia Saudită.

Europa: Danemarca, Germania, Franţa, Belgia, Croaţia, Spania, Serbia, Anglia, Elveţia, Olanda, Portugalia şi Polonia.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net