Cine a fost Sara Montiel, marea iubire a lui Ion Dichiseanu. Se număra printre cele mai frumoase actrițe

Actriţa spaniolă Sara Montiel, considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume și sex-simbol al Hollywood-ului în anii '60, a fost cea care i-a furat inima marelui actor Ion Dichiseanu. A devenit cunoscută în întreaga lume în 1954, după ce a jucat în filmul „Vera Cruz”, alături de Gary Cooper, dar și-a abandonat cariera de actriță în 1975, dedicându-se excluziv muzicii din acel moment.

Pe numele său real María Antonia Abad Fernández, Sara Montiel s-a născut pe 10 martie 1928, în Campo de Criptana, în regiunea Castilia-La Mancha. A debutat în anul 1944, când a primit un rol secundar în filmul „Te vreau pentru mine”. Tot în același an, a jucat în rolul principal din pelicula „A început cu o nuntă”, urmând „Don Quijote” și „Nebunie din dragoste”.

În aprilie 1950, s-a mutat în Mexic împreună cu mama ei. Acolo a apărut în alte 10 pelicule, în mai puțin de 5 ani. Printre aceastea se numără „Women’s Prison”, „Red Fury” și „Cinnamon Skin”. Ulterior, a fost invitată să joace la Hollywood, primul ei film american fiind westernul „Vera Cruz”,  alături de Gary Cooper și Burt Lancaster. Deși i s-a oferit un contract standard pe o durată de șapte ani de către Columbia Pictures, temându-se de politicile restrictive ale studiourilor americane în privința hispanicilor, actrița l-a refuzat.

A devenit cea mai bine plătită vedetă a filmului spaniol

În anul 1956, a fost distribuită în filmul „Serenade”, realizat de Anthony Mann, regizor cu care s-a căsătorit un an mai târziu, apoi a colaborat cu casa de producție RKO pentru filmul „Run of the Arrow”. Între noiembrie 1956 și ianuarie 1957, la Barcelona, a filmat musical-ul „The Last Torch Song”, o producție cu un buget foarte mic, care a devenit, în mod surprinzător, un mare succes internațional.

În iunie 1957, a semnat un contract cu producătorul Benito Perojo pentru a realiza patru filme în trei ani. Printre aceastea s-a numărat și „The Violet Seller”, un musical cu un buget foarte mare pentru acel moment. Sara Montiel a devenit cea mai bine plătită vedetă a filmului spaniol, iar următoarele ei producții, „My Last Tango”, „Pecado de amor”, „The Lovely Lola”, „Casablanca”, „Nest of Spies”, „Samba”, „Variety”, au avut mare succes combinând actoria, muzica și dansul. În 1966, Sara Montiel a vizitat, timp de o săptămână, Bucureștiul.

Tot la jumătatea anilor '60, Sara Montiel l-a cunoscut pe actorul român Ion Dichiseanu, la Festivalul Internaţional de Film de la Beirut, la care artistul a fost invitat la o recepţie și era trecut pe listă cu numele John Dicksen. Așa a început povestea lor de dragoste, descrisă de regretatul actor în volumul „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, apărut în 2018.

Viața amoroasă a actriței

Sara Montiel i-a furat inima marelui actor Ion Dichiseanu / Foto: Arhiva Click!
Sara Montiel i-a furat inima marelui actor Ion Dichiseanu / Foto: Arhiva Click!

Sara Montiel a fost căsătorită, între anii 1957 şi 1963, cu realizatorul american Anthony Mann. După divorțul de acesta, s-a căsătorit cu José Vicente Ramírez Olalla, însă mariajul a durat doar două luni. A urmat José Tous Barberán (Pepe Tous), cu care s-a căsătorit după o relaţie de zece ani. Împreună au adoptat doi copii, pe Thais (1979) şi pe Zeus (1983), de care Sara a fost nevoită să aibă grijă când a rămas văduvă. Scenaristul Miguel Mihura a fost un alt bărbat important din viaţa ei, însă cu toate că Sara a vrut să se căsătorească cu el, Mihura a refuzat. În octombrie 2002, s-a căsătorit cu Tony Hernández, dar au divorţat trei ani mai târziu.

A avut și mai multe aventuri despre care a scris în cartea sa de memorii. Printre cele mai cunoscute relații au fost cele cu scriitorul Ernest Hemingway, cu actorul James Dean, cu dramaturgul Miguel Mihura și cu biochimistul Severo Ochoa, laureat al Premiului Nobel, despre care a mărturisit că a fost adevărata dragoste a vieții ei.

Cea mai frumoasă femeie din Spania secolului XX

În 1970, interesul ei pentru actorie s-a diminuat și și-a anunțat retragerea din cinematografie, nemulțumită de peliculele spaniole care promovau tot mai multă nuditate excesivă. Însă, a continuat să cânte live, să înregistreze albume și să prezinte diverse emisiuni tv. În 2000, şi-a publicat autobiografia „Memories: To Live is a Pleasure“, urmată de „Sara and Sex“ (2003), în care artista discută despre relaţiile sale şi nopţile de amor cu scriitorul Ernest Hemingway şi actorul James Dean.

În mai 2011, după aproape 40 de ani de când apăruse în ultimul ei film, Sara Montiel a jucat lungmetrajul artistic „Abrázame”, regizat de Óscar Parra de Carrizosa.

Pe data de 8 aprilie 2013, actrița Sara Montiel s-a stins din viață, în casa ei din Madrid, la vârsta de 85 de ani, din cauza unei insuficiențe cardiace. A fost înmormântată în cimitirul San Justo. Presa spaniolă i-a onorat cariera excepțională și a scris despre ea că a fost un „mit al cinematografiei” și „cea mai frumoasă femeie din Spania secolului XX”, potrivit dosaresecrete.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
image png
mihai bendeac jpg
monica anghel jpg
banner anamaria prodan laurentiu reghecampf png
image png
pepe 1 jpg
banner casa stela popescu png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net