Ana-Maria Socaciu crede că între părinții ei există o conexiune de dincolo de moarte: „Tata a murit de ziua ei de naștere”

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Ana-Maria Socaciu, fiica regretatului artist Victor Socaciu, a împlinit recent 37 de ani. În interviul exclusiv pentru Click!, ne-a povestit despre legătura aproape nepământeană dintre părinții ei, Victor Socaciu și Nuți Rotaru, despre fiice, cărora le-a ales numele deloc întâmplător. Ne-a răspuns la o întrebare și în versuri de suflet, fiind un alt mod de a-și exprima sentimentele. Ana-Maria Socaciu e și absolventă de Teologie, credința fiind parte din viața ei.

„Acum pot să privesc în ambele sensuri ale timpului”

Ana-Maria Socaciu ne-a vorbit despre trăirile ei, la această vârstă, de 37 de ani, când maturitatea începe să-și spună cuvântul, iar ceea ce conta, cândva, acum și-a pierdut valoarea:

„Mulțumesc pentru gândurile bune și urarea de „La mulți ani!”. La 37 ani, mă simt mult mai aproape de a fi eu însămi!

Acum pot să privesc în ambele sensuri ale timpului, cu bucurie, și sunt mai aproape de frumusețea realității neîncețoșate de filtrele preluate, învățate sau moștenite, pot spune că am acea privire liberă, dincolo de bine și de rău, departe de dualitatea care ne separă de Divinul din noi.

În timp ce îmi spun numele și vârsta, cu bucurie, cel mai frumos este să simt că eu simt. Conștiința conștientă de ea însăși este suflarea divină din fiecare dintre noi!”.

Compune poezii de suflet: „Eu sunt născuta altor lumi”

Cum s-ar autocaracteriza? A dorit, ca la această întrebare, să ne răspundă în versuri, frumos meșteșugite, din poezia „Născută”: „Cândva păşeam pe nori albaştri/,Păşeam pe timpuri şi pe aştri/, Vă spun, prietenii mei buni/,

Eu sunt născută altor Lumi!/, Altor idei îmi sunt croită/,Altor gustări sunt împlinită/, Altor de muzici încântată/, Altor naturi sunt eu pictată/. Cândva, priveam spre acest Astru/, Din Univers doar el Albastru/. Doar el cu Soare şi cu Lună/, Doar el cu florile-n Cunună/, Am vrut şi eu născuta-aici/, Am vrut şi eu Ochii mai mici/,

Din Suflet obligată mult să rup/, Căci nu-ncăpea în inimă şi-n trup/. În Facere mult chinuită/. Căci altor Lumi sunt făurită/, Şi altor sâni fost-am creată/, De Cerul Sacru alăptată...Dar sunt aici şi azi e luni/, Deşi născută altor Lumi/, Mă plimb, dar nu pe nori albaştri/, Supusă timpului sub aştri.../De şi tu eşti tot altor Lumi croit/, E semn că sunt a ta, al meu iubit”.

„Sunt aproape copia fidelă a lui tata”

Ana Maria-Socaciu ne-a vorbit cu nostalgie despre tatăl ei, regretatul Victor Socaciu, de la care a moștenit chiar și trăsăturile fizice:

„Dincolo de poezie, ca trăsături moștenite de la părinți, sunt aproape copia fidelă a lui tata, atât fizic, cât și mental și emoțional, ceea ce îmi face dorul și mai mare, fiindcă doar cu el mă înțelegeam și fără cuvinte, având aceleași trăiri.

Doar priveam la o situație și amândoi o înțelegeam la fel. Am moștenit de la el acel tip de cunoaștere-paradisiacă precum în poezia: „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”. Tata mi-a transmis prin firea lui artistică acest fundamental filosofic despre potențialul infinit al ființei umane, care participă la păstrarea armoniei universale.

De la el am primit o formă aparte de percepție a lumii: cunoaștere-iubire. Acea iubire care preface un mister într-un mister și mai mare de dragul adâncimilor existențelor, pe care mintea nu le poate cuprinde vreodată. Cu ele putem să ne întâlnim doar în simțire”.

Povestea de dragoste aproape nepământeană a părinților ei

Îți laudă părinții, care, deși despărțiți, i-au fost mereu alături la zilele de naștere, la nuntă, la bine, dar și la greu. Coincidență sau nu, ca semn al relației de suflet pe care Victor Socaciu o avea cu Nuți Rotaru, artistul a încetat din viață, chiar pe 27 decembrie 2021, de ziua ei de naștere:

„Părinții mei au trăit o frumoasă poveste de dragoste. Eu sunt rodul poveștii lor de dragoste. Au rămas în relații bune până în ultima lui clipă de viață, clipă care a fost chiar de ziua de naștere a mamei mele, 27 decembrie. Pentru mine este o confirmare a conexiunii frumoase dintre sufletele lor care au avut misiunea să îmi dea viață”.

„Dragostea nu se risipește, pașii noștri rătăcesc”

Unde și de ce se risipește iubirea, în timp?

„Dragostea nu se risipește, decât pașii noștri rătăcesc. A cui e vina? Nu pot decât să mă întorc la Adam și la Eva de unde ni se trage, metaforic vorbind, rătăcirea și locul pierdut pe care fiecare ni-l tot căutăm.

E greu, într-o lume strâmbă, dragostea să fie de la început până la final dreaptă. În fiecare dintre noi există setea de a avea un singur partener toată viața, însă rămâne un ideal pentru majoritatea.

Viața unui om profund și viu ca tata nu avea cum să fie decât o căutare continuă, inclusiv în planul cuplului, iar eu sunt fericită că a plecat dincolo, unde ne așteaptă, ținând-o de mână pe femeia căreia i-a dedicat și ultima sa creație: „Tu ești iubirea mea”. A plecat învăluit de iubire, trăindu-și dragostea până la ultima suflare”, a mai adăugat Ana-Maria Socaciu, exclusiv pentru Click!

Ce sfat a primit de la tatăl ei: „Fii mai puternică!”

Ana-Maria Socaciu ne-a mai dezvăluit și ce sfaturi valoroase de viață a primit de la celebrul tată. O încuraja să fie cu mult mai puternică pentru această viață dură: 

„Foarte des în ultimii ani îmi spunea să protejez cât pot țara noastră, pornind de la detalii mici, cum ar fi să cumpăr alimentele pe care le produc românii, și până la alte aspecte, asta legat de sfaturi de zi cu zi.

În rest, ca sfaturi de viață, cel mai mult îmi spunea: „Ai grijă de tine, fii mai puternică!”. Multe alte sfaturi mi le cânta, iar legat de viață cel mai mult îmi plac versurile: „Viața e un joc spumos, n-o lua în glumă, nici prea-n serios”.

Cum a ales numele fiicelor ei?

Ana-Maria are două fetițe superbe. Am aflat de la ea cum le-a ales frumoasele nume, care a fost sursa de inspirație:

„Prima mea fiică se numește Iosephina-Teodora. Iosephina de la Josephine, un nume pe care îl ador, dar am zis să fie cu IO în față, deoarece în perioada aceea studiam titlul IO, care nu înseamnă decât un titlu domnesc, ci înseamnă numele Lui Dumnezeu. Dar nu puteam chiar să îi pun IO Teodora, cum aveau domnitorii în Evul Mediu, așa ca am pus Iosephina-Teodora. Teodora este după Sfânta Teodora de la Sihla, dar fiind prima născută am zis să poarte și numele tatălui ei, Tudor.

A doua născută este Seraphina-Victoria. Seraphina ca să semene cu Iosephina, dar și după Sfântul Serafim de Sarov și după Serafimii cu 6 aripi, care mă fascinează și port unul și la gât. Victoria, după tata, dar și fiindcă este o victorioasă, eu având cu ea sarcină gemelară din care a rămas doar ea până la final”.

A absolvit Teologia: „Preoția nu este pentru oricine, la fel ca medicina”

Nu mulți știu, dar fiica lui Victor Socaciu a absolvit Teologia. Românii și-au pierdut, oare, credința sau este tot ce le-a mai rămas? Iată răspunsul oferit de Ana-Maria Socaciu, pentru Click!:

„Rugăciunea are un loc fundamental, iar eu terapeut fiind am avut ocazia, ani la rând, să văd cum rugăciunea schimbă viețile oamenilor, dar acest subiect merită un articol separat fiindcă am multe de spus, frumoase și utile multora.

Românii nu și-au pierdut credința, dar au nevoie de preoți, care să îi apropie de sfintele taine prin autenticitate, și nu prin vorbe citite și neînțelese și netrăite nici de ei înșiși. Preoția nu este pentru oricine, la fel ca medicina. Unii se nasc medici, alții sunt doar absolvenți de medicină”.

Victor Socaciu s-a stins din viață la 68 de ani

Victor Socaciu s-a stins din viață pe 27 decembrie 2021, la vârsta de 68 de ani, la Spitalul Carol Davila din București. Suferea de diabet, dar și de insuficiență renală si cardiacă. Ultima lui soție, Brândușa Simion, povestea, atunci, cu durere, despre ultimele lui zile de viață:

„A ajuns la spital pe 19 noiembrie. Avea un post-COVID, acumula pleurezie, lichid la plămâni și a fost pentru trei zile să facă un drenaj. Asta a fost intervenția pentru care am fost.

Și de acolo au apărut complicațiile. A avut multe momente în care și-a revenit și îmi spunea că vrea să ajungă la Bistrița pe 3 decembrie, că îl așteaptă oamenii”.

În fiecare an, în memoria regretatului artist, este organizat Festivalul de muzică folk „Victor Socaciu”, la Brașov, orașul lui natal:

„Primăria în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta a organizat și anul acesta festivalul, a venit multă lume”, ni s-a mai confesat Ana-Maria Socaciu, pentru Click!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2437493777 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mihaela radulescu jpg
cristina mare jpg
Ozana Barabancea, o femeie fericită
heidi klum profimedia jpg
sofia  vergara emmy 2024 gettyimages jpg
florin piersic david popovici colaj click jpg
banner Iulian Lemnaru
badulescu goala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net