Minodora a sărbătorit la nașul Adrian Minune „Lăsata Secului”! A fost mare paranghelie cu berbecuț la proțap

Duminică 17 martie, credincioșii au sărbătorit „Lăsata Secului”. Potrivit tradiției, Minodora a mers acasă la nașul Adrian Minune și au petrecut toată ziua cu berbecuț la proțap și muzică lăutărească. 

Anul acesta, Paștele cade pe 5 mai, iar postul începe luni, 18 martie. „Lăsata Secului” pentru Postul Paștelui 2024 a avut loc duminică, 17 martie, fiind ziua care a marcat începutul perioadei de post și rugăciune dinaintea Învierii lui Iisus.

În duminica de „Lăsatul Secului” dinaintea Postului Paștelui 2024, românii creştin-ortodocşi obişnuiesc să-şi viziteze naşii de cununie. Aceasta este și ziua în care se mănâncă tot felul de preparate de dulce, înainte de a începe Postul Paștelui. 

Minodora a petrecut acasă la nașul Adrian Minune! Berbecuții au sfârâit în proțap!

Conform tradiției, Minodora și familia ei au mers, duminică 17 martie, la nașul Adrian Minune și au sărbătorit cu o masă mare „Lăsata Secului”.

Minodora a mers cu cadouri la nași, iar Adi Minune și întreaga lui familie le-au pregătit finilor bucate de dulce, ospățul fiind unul pe măsură. 

Minodora a postat, pe contul ei de socializare, mai multe filmulețe de la paranghelia dată chiar în curtea vilei lui Adi Minune. 

Artista a filmat bucatele de pe masă, petrecerea la care au cântat cu toții, dar și bijuteria de mașină Lamborghini a lui Minune, din garajul acestuia. 

Pe masa de „Lăsata Secului” au tronat bucate alese, precum berbecuț la proțap, făcut chiar în curtea vilei, invitații servind de pe platourile înțesate cu bunătăți șorici, șuncă de țară, ceapă verde și alte trufandale de sezon. 

Petrecerea a durat până târziu în noapte, când s-a cântat și dansat pe manele și piese lăutărești. 

Ce este „Lăsata Secului”?

Înainte de a începe postul, există o zi în care oamenii se bucură pentru ultima oară de mâncăruri de dulce. Această zi se cheamă „Lăsata Secului”. Postul Paștelui este cel mai important din an, alături de postul Crăciunului.

Termenul sec din expresia „Lăsata Secului” vine de la a lăsa sec - adică un regim alimentar fără carne, ori produse grase cum sunt cele lactate.

Postul Paștelui este singurul care are două „Lăsatul Secului”. Prima astfel de zi este pentru carne - în Duminica Înfricoșatei Judecăți, apoi Lăsatul Secului pentru ouă, pește și lactate - în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.

Pe 17 martie, în ziua de „Lăsatul Secului”, românii se strâng la masă alături de persoanele dragi din viața lor pentru a savura diverse preparate pe bază de lapte și ouă.  Printre cele mai populare alegeri culinare sunt plăcinta cu brânză dulce sau sărată, paste, pandișpan, eclere, clătite, gofre, mămăligă cu brânză și smântână și bulz. De asemenea, oamenii pot opta și pentru fructe și legume.

Azi începe Postul Paștelui 

Postul Paștelui începe luni, 18 martie 2024, și va dura 40 de zile, până pe 5 mai - Duminica Paștelui. În această perioadă, creștinii ortodocși se abțin de la preparatele de dulce: carne, ouă, brânzeturi și lactate. Ei consumă în special legume, cereale, fructe și mâncăruri simple, de post.

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și riguros dintre cele patru posturi majore din an. Această perioadă de 40 de zile nu este doar despre mâncare.

Pe lângă abstinența alimentară și abținerea de la plăcerile lumești, creștinii trebuie să aibă un comportament pe placul lui Dumnezeu: așadar bârfa, invidia, gândurile nefaste, răutatea, vorbele grele, toate sunt complet interzise în post.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
pepe 1 jpg
banner casa stela popescu png
image png
horoscop webp
Enzo chefi la cutite jpg
don pepe colaj captura video jpg
bia khalifa colaj instagram jpg
feli facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net