Bătălia bătrâneilor! Iată ce patruped este considerat acum cel mai în vârstă câine din lume

Când câinele său s-a născut în urmă cu trei decenii într-un mic sat din centrul Portugaliei, Leonel Costa avea doar opt ani. Puțin știa că iubitul său Bobi va fi înregistrat într-o zi ca fiind cel mai bătrân câine din lume. Cartea Recordurilor, care a făcut anunțul joi, a descris povestea lui Bobi ca fiind „miraculoasă”.

Bobby are 30 de ani și 270 de zile și deține acum acest titlu (foto: Cartea Recordurilor)
Bobby are 30 de ani și 270 de zile și deține acum acest titlu (foto: Cartea Recordurilor)

În urmă cu aproximativ două săptămâni, pe 19 ianuarie, Spike – un mic chihuahua corcit în vârstă de 23 de ani, a fost numit de către Cartea Recordurilor cel mai bătrân câine din lume. Micuțul patruped fusese găsit în urmă cu 13 ani în parcarea unui magazin alimentar din Ohio de către actuala lui stâpănă Rita Kimball, care nu se aștepta ca acesta să dețină așa titlu. Dar, se pare că Spike a fost detronat.

Citește și: Adevărul despre averea lui Gunther al IV-lea, un ciobănesc german care a moștenit 347 de milioane de dolari 

Spike era considerat cel mai bătrân câine din lume luna trecută (foto: Cartea Recordurilor)
Spike era considerat cel mai bătrân câine din lume luna trecută (foto: Cartea Recordurilor)

Cartea Recordurilor a primit dovezi ale unui alt patruped mai în vârstă, și acela este Bobi, care are 30 de ani și 270 de zile. Rafeiro do Alentejo de rasă pură, nu doar că este cel mai în vârstă câine din lume, dar este singurul patruped care a trăit atât vreodată. El și-a trăit întreaga viață alături de familia Costa, în satul Conqueiros, din Leiria. Din cauza vârstei sale, Bobi este un câine liniștit, ce își petrece toată ziua în pat, iar în zilele mai reci preferă să se relaxeze lângă foc.

În 1992, Bobi a fost înregistrat la Serviço Medico-Veterinário do Município de Leiria (Serviciul Medical Veterinar al Municipiului Leiria), care au confirmat data nașterii patrupedului. Vârsta lui Bobi a fost, de asemenea, verificată de SIAC, o bază de date pentru animale de companie autorizată de guvernul portughez și gestionată de SNMV (Sindicato Nacional dos Médicos Veterinários - Uniunea Națională a Medicilor Veterinari).

Povestea lui Bobi este una miraculoasă

S-a născut alături de alți trei pui de sex masculin, într-o clădire în care familia Costa depozita lemne. „Aveam opt ani. Tatăl meu a fost un vânător, și am avut întotdeauna mulți câini”, a declarat Leonel Costa, acum în vârstă de 38 de ani, potrivit Cărții Recordurilor. Din cauza numărului de animale pe care le dețineau deja, tatăl lui Leonel a decis că nu pot păstra puii nou-născuți.

„Din păcate, la acel moment a fost considerat normal de către persoanele în vârstă care nu puteau avea mai multe animale acasă [...] să îngroape animalele într-o gaură, astfel încât să nu supraviețuiască", a povestit Leonel. A doua zi după ce s-au născut cățeii, părinții bărbatului au intrat în cameră și i-au luat repede în timp ce mama lor, Gira, era absentă. Cu toate acestea, în graba lor, nu și-au dat seama că au lăsat unul în urmă.

Iată și: Ei sunt Gino și Flossie, câinele și pisica greu de pensionat! Împreună au aproape jumătate de secol 

Leonel își amintește că el și frații săi au fost foarte triști în zilele următoare, însă au observat că Gira a continuat să viziteze clădirea în care s-au născut puii ei: „Ni s-a părut ciudată situația, pentru că dacă animalele nu ar mai fi acolo, de ce s-ar duce?” . Ei au decis să o urmeze pe Gira într-una din călătoriile ei, unde l-au descoperit pe Bobi. Din fericire, el a scăpat de aceeași soartă ca și frații săi, deoarece a fost ascuns în tot lemnul.

Leonel și frații săi au decis să țină secretă existența lui Bobi. „Știam că atunci când câinele deschidea ochii, părinții mei nu-l vor mai îngropa”, a adăugat Leonel. De obicei, durează între una până la două săptămâni pentru ca puii nou-născuți să-și deschidă ochii pentru prima dată; ei pot face acest lucru numai după ce sistemul lor nervos central s-a dezvoltat și ochii lor s-au format pe deplin.

Când părinții lui Leonel l-au descoperit în cele din urmă pe Bobi, era prea târziu – tânărul pui deschisese deja ochii. Bobi făcea acum parte din familie. „Mărturisesc că atunci când au aflat că știm deja, au țipat mult și ne-au pedepsit, dar a meritat și pentru un motiv întemeiat!”.

Vezi și: O pisică de nouă luni are dimensiunea unui copil de cinci ani! 

Leonel crede că unul dintre cei mai mari factori care contribuie  la longevitatea lui Bobi este „mediul calm, pașnic” în care trăiește „departe de orașe”. Bobi nu a fost niciodată înlănțuit și nici atașat la o lesă, și s-a bucurat întotdeauna să cutreiere liber pădurile și terenurile agricole din jurul casei familiei Costa. Leonel îl descrie pe Bobi ca fiind „foarte sociabil” - a crescut cu multe alte animale.

Bobi este mai puțin aventuros acum la bătrânețe (foto: Cartea Recordurilor)
Bobi este mai puțin aventuros acum la bătrânețe (foto: Cartea Recordurilor)

Bobi este mai puțin aventuros acum la bătrânețe; mersul pe jos este dificil, astfel încât el petrece cea mai mare parte timpul său stau în curte. Vederea lui Bobi s-a înrăutățit și ea; Leonel îl observă adesea ciocnindu-se de obstacole atunci când merge. În ceea ce privește dieta sa, Bobi a mâncat întotdeauna „mâncare umană”. „Ce am mâncat noi, mânca și el”

Din punct de vedere al sănătății, Bobi s-a bucurat de o viață relativ lipsită de probleme, deși i-a dat lui Leonel „o mare sperietură” în 2018, când a fost spitalizat după ce s-a prăbușit brusc din cauza dificultăților de respirație. Din fericire, Bobi a reușit să treacă peste acest episod.

Leonel nu s-a gândit niciodată că Bobi ar putea fi cel mai bătrân câine din lume până de curând. De fapt, atunci când a trimis în cererea pentru titlul de cel mai vechi câine de viață, el nici măcar nu și-aa dat seama că Bobi ar fi, de asemenea, singurul câine care a ajuns la această vârstă vreodată.

În timp ce Bobi așteaptă cu nerăbdare să împlinească 31 de ani în luna mai – uitând de faptul că a făcut istorie ca fiind cel mai bătrân câine verificat vreodată – îi dorim în continuare sănătate și fericire.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net