„Blue zone” din România. Aici, localnicii au o durată de viață neobișnuit de lungă. Care este secretul lor

În lume sunt foarte puține „blue zone” („zone albastre” n.r), adică o regiune în care mulți membri ai comunității au o durată de viață neobișnuit de lungă comparativ cu media populației de pe restul planetei, însă, există o comună în România unde, din cei 2.000 de locuitori, 40 au vârste de peste 90 de ani, ceea ce reprezintă circa 2% din populație. Care este secretul lovevității lor?

Secretul longevității românilor dintr-o comună din România / Foto: Arhiva Click!
Secretul longevității românilor dintr-o comună din România / Foto: Arhiva Click!

În satele din comuna buzoiană Mânzălești găsim mulți octogenari și nonangenari, oameni neatinși de boli serioase și sănătoși tun. Potrivit datelor statistice ale primăriei Mânzălești, din Valea Slănicului, din cei 2.000 de locuitori, 40 au vârste de peste 90 de ani, ceea ce reprezintă circa 2% din populație. Astfel, procentul din această comună este comparativ cu cel din faimoasele „zone albastre” cum sunt insula grecească Ikaria, Sardinia, din Italia sau peninsula Nicoya, din Costa Rica.

Această incidență este de patru ori mai mare decât media națională din România, unde, conform ultimului recensământ, 102.000 de persoane din populația totală de 19.053 de milioane de locuitori au peste 90 de ani, respectiv 0,5 din populație.

Pentru a afla care este secretul longevității bătrânilor din această zonă, Asociația Ținutul Buzăului, în colaborare cu Digi World, a documentat viața localnicilor.

„Am descoperit în regiune adevărate comori,”

„O dată cu eforturile noastre, și ale partenerilor noștri, de a introduce Ținutul Buzăului în grupul select al Geoparcurilor UNESCO am descoperit în regiune adevărate comori, care depășesc zona atracțiilor turistice sau gastronomice și intră în sfera bunăstării și calității vieții la care aspirăm cu toții. Primele episoade realizate de Digi World în parteneriat cu noi au dezvăluit un filon de longevitate surprinzător, pe care am hotărât să-l explorăm prin noi filme documentare realizate în cadrul unui proiect al Geoparcului. Vrem să scoatem la lumină toate aceste lucruri pentru ca românii și întreaga lume să afle despre ele”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, manager al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, potrivit digi24.ro.

Secretul longevității celor din Mânzălești

Localnicii consumă alimente curate, cultivate de ei în grădină, muncesc și fac mișcare neîntrerupt, țin post, mănâncă și beau moderat, sunt împăciuitori și își pun viața în mâna destinului, mentalitate ce le dă o detașare și o putere stoică de-a trece peste greutăți, iar la toate astea contribuie aerul nepoluat, sarea, relieful, pădurile și vibrația specială a acestei zone atât de dăruite de natură. 

„Când vin aici, în Valea Slănicului, ca să filmez, oamenii vin la mine și-mi povestesc de rudele și cunoștințele lor care au 90, 100 de ani, și care sunt în continuare vibranți și muncitori. Sunt bătrâni care n-au auzit în viața lor de lifestyle și totuși au adoptat un mod sănătos de a trăi pentru că așa l-au moștenit sau pentru că bunul simț și experiența i-au învățat că e alegerea corect. Cu ajutorul cunoștințelor pe care le-am căpătat în urma unui master în sociologia consumului, am realizat, practic, o cercetare calitativă, cu rezultate nu foarte diferite de cele documentate în cartea sau documentarul Blue Zones.

Cred că e menirea unor instituții abilitate să investigheze într-o manieră cantitativă, mai temeinică, acest fenomen atât timp cât acesta încă mai există (în Valea Slănicului sau în altă parte), pentru că concluziile lui ar putea ajută enorm societatea românească și dorința noastră de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă”, a mărturisit coordonatoarea proiectului de documentare video, Anca Grădinariu, realizatoare Digi World și membră a Asociației Ținutul Buzăului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net