Specialiștii au stabilit care e cel mai greu moment din viața noastră. Sigur e o surpriză pentru toți

Ultima actualizare:

Se pare că cel mai dificil moment din viața unui om, susțin acest neonatologii, este chiar nașterea acestuia. Efortul unui nou-născut de a respira este considerat un miracol, iar pentru acesta nu au găsit prea multe explicații nici măcar oamenii de știință, informează „Adevărul”.

Se pare că cel mai greu moment din viața unui om este chiar acela când se naște. Foto: Pixels.
Se pare că cel mai greu moment din viața unui om este chiar acela când se naște. Foto: Pixels.

Un om are parte de-a lungul existenței sale pe pământ de unele trăiri extrem de dureroase și împovărătoare, peste care în acele momente nu consideră că poate trece. Cu toate acestea, experții neonatologi susțin că niciunul dintre acele evenimente nu este cel mai greu pe care l-am depășit în viață. Cu adevărat cel mai greu moment, conform specialiștilor, este unul la care nu ne-am gândi niciodată: propria naștere. Momentul zero când un nou-născut ia contact cu viața cu aerul.

Nimic nu este mai greu decât prima secundă de viață

Respirația este primul miracol din viața unui om, spune neonatologul Carmen Zaboloteanu, de la Maternitatea Botoșani și explică de ce nimic nu se compară ca grad de dificultate cu prima secundă de viață.

„Dacă ne gândim că intra-uterin plămânii sunt două pungi cu apă care cresc și se dezvoltă, dar nu sunt funcționali. În momentul în care copilul se naște, se întâmplă o minune. O presiune imensă forțează plămânii să scuipe apa respectivă și copilul începe să respire. Gândiți-vă că este doar o mânuță de om, un copil de  trei kilograme să zicem, care cu o forță imensă reușește să elimine două pungi cu apă și începe să respire”, explică Carmen Zaboloteanu pentru Adevărul

„Se spune că în viață, oricât de greu ne-ar fi, atât de greu ca în prima secundă, atunci când începem să respirăm nu va mai fi niciodată” , mai spune neonatologul.

Specialiștii susțin că puterea cu care un nou-născut elimină acel lichid din plămâni în prima secundă este incredibil de mare. Unui adult acest efort i-ar produce leziuni și probleme grave la plămâni.

Citește mai mult pe Adevărul.ro.

image
image
image
image
image
image
Dublin 1b jpg
Papusi 1b jpg
coffee 791045 1280 jpg
rusalii jpg
incaierare bataie agresiune
silhouette 3777403 1280 jpg