Cât timp poți păstra iaurtul în frigider, după ce l-ai deschis. Răspunsul este surprinzător

Cât timp poți păstra iaurtul în frigider după ce l-ai deschis poate părea o întrebare simplă, însă răspunsul ascunde mai mult decât se crede la prima vedere.

Iaurul rezistă în frigider până la 2 săptămâni / foto: Pixabay
Iaurul rezistă în frigider până la 2 săptămâni / foto: Pixabay

Majoritatea oamenilor ar putea estima că un iaurt deschis ar trebui consumat în câteva zile pentru a evita riscurile pentru sănătate sau pentru a nu altera gustul. Cu toate acestea, realitatea este alta. 

De regulă, iaurtul deschis poate fi păstrat în frigider între o săptămână și două săptămâni, fără a-și pierde calitățile semnificativ.

Acest interval poate varia ușor în funcție de tipul de iaurt și de condițiile de păstrare. În general, iaurturile cu grăsimi mai ridicate sau cele îndulcite pot rezista mai mult timp în frigider comparativ cu cele fără grăsimi sau cele fermentate mai puțin.

Ce face ca iaurtul să reziste atât de mult timp după deschidere

Secretele stau în procesul de fermentație și în condițiile de igienă. Iaurtul este un produs fermentat, în care bacteriile benefice ajută la menținerea sănătății intestinale. Aceleași bacterii, împreună cu aciditatea ridicată a iaurtului, acționează ca conservanți naturali, protejându-l de contaminări microbiene.

De asemenea, ambalajele sigilate și igienizarea corectă a recipientului pot prelungi durata de viață a iaurtului după deschidere.

Este important să menții frigiderul curat și să nu introduci în el alte alimente care ar putea contamina iaurtul.

Un alt aspect surprinzător este că gustul iaurtului deschis poate să se îmbunătățească în timp, datorită maturării adiționale a lacticelor. Acest proces poate conduce la o textură mai densă și la o aromă mai pronunțată.

Mihaela Bilic mănâncă lactate expirate

Mihaela Bilic, faimoasa nutriționistă, a menționat pe Facebook că consumă produse lactate care au depășit data de expirare.

„Iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat!! 🤓

Retailerul britanic COOP renunță la termenul de garanție prezent pe iaurturile marcă proprie, în încercarea de a reduce risipa alimentară. 42.000 tone de iaurt în valoare de 100 milioane de lire (127,6 milioane dolari) sunt aruncate anual în gospodariile din Marea Britanie datorită expirării termenului tipărit pe ambalaj.

În prima fază firma britanică va înlocui formularea „expiră la…” cu recomandarea “a se consuma înainte de…” Compania a afirmat că 6 milioane de oameni din Marea Britanie consumă un iaurt în fiecare zi, iar cercetările de la WRAP au arătat că 50% dintre iaurturi sunt aruncate cu ambalajul intact, motivul fiind, în 70% din cazuri, eticheta cu dată limită depășită.

Nick Cornwell, șeful departamentului tehnic alimentar la COOP, a declarat: “Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedeschis în frigider, așa că am făcut trecerea de la „data limită de consum” la „recomandat a se consuma înainte de” pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente. Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală și vrem să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile cu privire la calitatea iaurtului lor, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim. ”

Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare, principala modificare care apare ține de gust(va fi mai acrișor). Se obține și un efect probiotic accentuat, un iaurt fermentat conține mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate.

COOP va introduce data recomandată pentru iaurturi marcă proprie din mai și va avea întreaga gamă modificată până în octombrie 2022. „Încurajăm toate întreprinderile din sectorul alimentar să urmeze cele mai bune practici WRAP/FSA/DEFRA și să identifice locurile în care produsele, în special produsele lactate, pot avea o dată limită de consum majorată și să facă această schimbare ori de câte ori este posibil. Această inițiativă arată ce oportunitate fantastică avem pentru a opri risipa inutilă de alimente.”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
schitul ostrov
crima braila stomatolog jpg
Aer conditionat FOTO Shutterstock jpg
elvetia romanca1 jpg
Autoritățile australiene au scos utilajele de deszăpezire la treabă. FOTO captură The Guardian
leeds jpg
simonopetra 4766384 1280 jpg
rapita 111 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net