Ce s-a întâmplat cu prima pisică trimisă în spațiu de NASA, după ce a revenit pe Pământ? Povestea uitată a lui Felicette. VIDEO

Majoritatea au auzit de cățelușa Laika, un maidanez de pe străzile Moscovei, primul animal trimis în spațiu. Și totuși, nu la fel de cunoscută este Felicette, o pisică luată de pe străzile din Paris, prima felină trimisă în spaţiu.

Ce s-a întâmplat cu prima pisică trimisă în spațiu de francezi / Foto: Colaj captură video
Ce s-a întâmplat cu prima pisică trimisă în spațiu de francezi / Foto: Colaj captură video

Toată lumea știe despre Laika, cățelușa trimisă în spațiu de către sovietici, pe 3 noiembrie 1957, la bordul capsulei Sputnik 2. Ulterior, americanii au „răspuns” lansând primul cimpanzeu, pe nume Ham, pe 31 ianuarie 1961. Da nu multă lume a auzit de Felicitte. În speranța că vor concura cu SUA și URSS în cursa spațială, pe data de 18 octombrie 1963, francezii au trimis în spaţiu prima pisică.

Felicette cântărea doar cinci kilograme și jumătate și își petrecuse cea mai mare parte a vieții pe străzile din Paris. A fost una dintre cele 14 antrenate de oamenii de știință francezi pentru zborurile în spațiu, potrivit skynightmagazine.com.

Oamenii de ştiinţă au eutanasiat-o

Era data de 18 octombrie 1963 când Felicitte, aflată în racheta Veronique AG1 în Algeria, a fost trimisă la o altitudine de 157 de km, unde a petrecut 12 minute în spaţiu şi s-a întors vie pe Pământ. Însă, la câteva luni, oamenii de ştiinţă au eutanasiat-o ca să poată studia efectele zborului spaţial pe corpul ei.

Pisica-astronaut nu a ajuns nici pe departe la fel de cunoscută precum primul câine în spaţiu, Laika. Dimpotrivă, când s-au emis timbre în memoria acelei călătorii, i-a fost greşit numele în Felix. Și cum francezii nu au lansat niciodată oameni în spațiu, ulterior au colaborat cu Agenția Spațială Europeană, realizările lor timpurii s-au estompat alături de cele rusești și americane. Ca atare, povestea lui Felicette a fost uitată încet.

Până și francezii au uitat de ea. Când au apărut o serie de ștampile în onoarea zborului spațial al lui Felicette, ei au portretizat-o accidental ca pe un mascul pe nume Felix, la fel cum a făcut-o inițial mass-media.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net