Ce se întâmplă în 2023 în imobiliare? Specialistul Livius Ionescu: „Realitatea este sumbră”

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Livius Ionescu, specialist în domeniul imobiliar a vorbit, în exclusivitate pentru Click!, despre piața imobiliară din 2023. 

Livius Ionescu, specialist imobiliar
Livius Ionescu, specialist imobiliar

Expertul a declarat că se vor mări prețurile chiriilor, iar de la 1 ianuarie, înscrierea acestora a devenit obligatorie la ANAF, motiv pentru care proprietarii vor ieși în pierdere. Sau nu! Căci se anunță scumpiri.

Mai mult, Livius Ionescu a declarat că anul viitor, în 2024, este foarte probabil ca piața imobiliară să se prăbușească, la fel cum s-a întâmplat în 2008. Mai mult, a avut și o atenționare pentru românii care intenționează să-și achiziționeze o casă prin intermediul creditelor, spunând că dobânzile vor crește foarte mult. 

Citește și - Ce se întâmplă în imobiliare, după creșterea exagerată a prețurilor? „Cantitatea tranzacțională scade”

„O creștere radicală a prețurilor chiriilor”

„Anul care tocmai ce a început e sub semnul întrebării în ceea ce privește piața imobiliarelor. Cel mai sigur lucru este că nu poți să fii sigur de nimic, atât în ceea ce privește piața bancară, cât și noul cod fiscal care obligă (just, de fapt) taxe mult mai mari, antecedent anului trecut. Talerul înclină mai mult spre investiții, mai ales în cazul celor care au active financiare lichide (negocierea este mult mai facilă), dar cei care sunt nevoiți să apeleze la credite imobiliare vor avea multe bătăi de cap din punct de vedere al dobânzii bancare variabile și al birocrației excesive.

Practic, în Nordul Capitalei, un apartament era evaluat anul trecut pe undeva pe la 1.900€ mobilat și utilat, în 2023 ne așteptăm la o creștere până la 2.300€ pe metrul pătrat construit. În același timp, chiriile au devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2023 să fie înscrise la ANAF, asta însemnând că proprietarii pierd în jur de 1 lună și jumătate pe an din prețul chiriei, bani care se duc la stat - altă schimbare care duce la o creștere radicală a prețurilor chiriilor, pe lângă cea a costurilor de mentenanță (apă, curent, gaz, etc.)

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în viitor, dar realitatea este sumbră în condițiile în care și programul special conceput pentru ucraineni (50/20) urmează să se sfârșească sau să sufere modificări. Ca o concluzie, anul 2023 nu este un an bun pentru investiții, eu preconizând că în 2024 piața imobiliară se va prăbuși asemănător anului 2008.”, a declarat Livius Ionescu.

O nouă criză imobiliară?

Acum ceva timp, Livius Ionescu a mai declarat, în exclusivitate pentru Click!, faptul că există posibilitatea ca pe piața imobiliară să existe din nou o criză de nedescris, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți.

„Un umil și sumbru pronostic pentru următorii doi ani ar fi că prețurile vor fi în continuă creștere, mai puțin accentuată, însă, comparativ cu cea din 2021. Apoi, cândva, în 2024, ne va aștepta un al doilea 2008, posibil, cu o cădere mult mai dramatică, de această dată. Imobiliarele sunt o loterie. Nimeni nu știe numerele câștigătoare”, a explicat specialistul. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net