Cine a fost mama lui Mihai Eminescu. A dus o viață de coșmar alături de tatăl poetului

Pe marele poet Mihai Eminescu îl cunoaștem cu toții, însă de mama sa ai auzit? Raluca Eminovici, născută Iurașcu, era o femeie frumoasă, dar și inteligentă și provenea dintr-o familie destul de înstărită. Însă, din păcate, a dus o viață de coșmar alături de soțul ei.

Adevărul despre mama lui Mihai Eminescu, Raluca Eminovici / Foto: Adevărul.ro
Adevărul despre mama lui Mihai Eminescu, Raluca Eminovici / Foto: Adevărul.ro

Se știe că Raluca Iurașcu s-a născut în 1816 și era fiica lui Vasile Iurașcu și a Paraschivei Donțu, fiica unui cazac, refugiat în județul Botoșani, prin zona Vlădeniului, numit Alexa Potloff sau Donțu, cum îl știau localnicii. L-a cunoscut pe soțul ei, Gheorghe Eminovici pe când avea doar 24 de ani, în anul 1840, iar el 28 de ani. Nu este clar cum au ajuns să se cunoască, însă se presupune că unchiul ei, Iordache Iurașcu i l-a prezentat.

Raluca Eminovici ar fi dus o viață foarte grea alături de soțul ei

Cert este că s-au căsătorit câteva luni mai târziu. La aproximativ cinci ani după ce l-a născut pe Mihai Eminescu, Raluca Eminovici se va muta cu familia pe moșia de la Ipotești, administrată de soțul său. Împreună cu Gheorghe Eminovici, Raluca Iurașcu va avea 11 copii, dintre care, din păcate, au supraviețuit doar șapte.

Deși este un personaj puțin cunoscut publicului larg, Raluca Eminovici ar fi avut o influență decisivă în ceea ce privește talentul literar al poetului Mihai Eminescu, dar și aplecarea sa către contemplație, visare, poezie. Soarta mamei sale l-ar fi afectat profund, mai ales că, potrivit unei serii de specialiști, Raluca ar fi dus o viață foarte grea alături de soțul ei. Mai mult decât atât, viața conjugală și tragediile repetate care au marcat familia Eminovici i-ar fi grăbit sfârșitul.

„Pe lângă un bărbat așa de întărâtat în ideile lui și cu atâta violență, autoritar, femeia nu putea fi decât o ființă supusă și blândă, mângâindu-se cu copiii și îngenunchind pe la icoane“, scria George Călinescu în lucrarea sa „Viața și opera lui Mihai Eminescu”, relatează Adevărul.ro.  

Dezamăgirea unei căsnicii dominate de mentalitatea autoritară, abuzivă și violentă a soțului ei și-au pus amprenta asupra sănătății Ralucăi Eminovici. La aceasta s-a adăugat și tragedia care a lovit familia. În principal, moartea, pe rând, a fiilor mai mari, Șerban și Iorgu. Raluca Eminovici s-a îmbolnăvit de cancer și s-a stins din viață la vârsta de 60 de ani, în anul 1876, când Mihai Eminescu avea 26 de ani.

Vestea decesului mamei sale a fost devastatoare pentru Mihai Eminescu

„La desele supărări ce se vor fi ivit din pricina firii violente a lui Eminovici și a pedagogiei sale sumare, s-a adăugat pierderea unora din copii și mai ales a doi din cei mai mari (Șerban și Iorgu), morți în plină vigoare bărbătească, aproape unul după altul. Aceasta trebuie să fie și pricina boalei sale (cancerul) și a morții întâmplate curând după moartea băiatului mai mare, Șerban (13 august 1876). Copiii o iubeau mai mult decât pe tată, pentru că, blândă și miloasă, îi apăra și îi ascundea de vajnica mânie pedagogică a acestuia”, preciza George Călinescu.  

Vestea plecării dintre cei vii a mamei a fost devastatoare pentru marele poet Mihai Eminescu, care avea să-i dedice mai multe versuri, inclusiv celebra poezie „O, mamă”.

„Se știe că Eminescu și-a iubit mama mai mult ca orice pe acest pământ. Ea a deschis ochii poetului în lume cu poveștile și eresurile pe care i le spunea în scurta lui copilărie trăitoare la Ipotești. Mama l-a învățat primele buchii ale cărții, i-a transmis dragostea de natură, de folclor și de pământul natal”, preciza Ion Ionescu-Bucovu în revista „Luceafărul”.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net