Cine a fost marea dragoste a lui Marin Preda. El a cerut-o în căsătorie la a doua întâlnire, ea mărturisește că scriitorul a fost ucis

Ultima actualizare:

Nu peste mult timp se vor împlini 102 ani de la nașterea celui care a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români, Marin Preda, pe 5 august 2024. Viața tumultuoasă a acestui autor, marcată de pasiune, suferință și tragedie, rămâne un subiect de interes și mister până în ziua de azi. Dincolo de operele sale literare celebre, precum "Moromeții" sau "Cel mai iubit dintre pământeni", Marin Preda a trăit o viață personală intensă, marcată de iubiri pasionale și despărțiri dureroase.

Marin Preda. Foto: captură video.
Marin Preda. Foto: captură video.

Cine a fost marea iubire a lui Marin Preda

Un moment cheie în viața lui Marin Preda a fost întâlnirea cu Aurora Cornu, o întâlnire care a stârnit un val de emoție și care avea să marcheze profund destinul celor doi. Aurora, tânăra frumoasă și inteligentă, a fost marea iubire a lui Marin Preda. Întâlnirea lor s-a petrecut într-o atmosferă de vacanță, la malul mării, în 1954. Printr-o ironie a sorții, s-a întâmplat ca ei să împartă același spațiu, iar Marin Preda, galant, i-a cedat camera. Această întâlnire a fost de fapt punctul de pornire al unei pasiuni tulburătoare, așa cum a dezvăluit corespondența ulterioară dintre cei doi.

Două întâlniri au fost suficiente pentru ca scriitorul să o ceară pe Aurora de soție

Marin Preda s-a îndrăgostit iremediabil de Aurora, iar la a doua întâlnire a cerut-o în căsătorie, surprinzând-o pe tânără, care a luat inițial propunerea drept o glumă. Această iubire intensă a fost reflectată și în scrisorile pline de pasiune pe care Marin i le-a trimis Aurorei, exprimându-și sentimentele profunde și fascinația pentru fiecare aspect al ființei ei.

Dragă Aurora, după ce ai plecat în seara aceea… am venit acasă ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic şi eram foarte mirat de această senzaţie. Ştiam că te-am cunoscut, ştiam că ne-am plimbat împreună, că ceasuri întregi am stat fascinat de prezenţa ta, că sufletul meu a tremurat de nenumărate ori la auzul glasului tău şi că în ultima vreme tot ce era aici, marea şi valurile, şi răsăritul soarelui, şi apusul, şi portiţa vilei, şi apele minerale, şi nopţile cu stele, erai tu şi aceasta din prima zi şi atât de mult, încât tot ce ştiam, că te-am cunoscut şi m-am bucurat, toate acestea mi se păreau atât de fireşti, încât plecarea ta nu putea să strice ceea ce se realizase, plecarea ta nu însemna aproape nimic, plecarea ta nu putea să ia după tine toate acestea”, i-a scris Preda.

Căsătoria lor, în cele din urmă, a avut loc în 1955, iar deși au existat momente de fericire, relația lor s-a dovedit a fi una marcată de suferință și separare. Divorțul de Aurora Cornu, după trei ani de căsnicie, a fost un moment de cumpănă pentru Marin Preda, care a trecut printr-o perioadă de depresie profundă, însemnată în jurnalul său personal.

A mai avut alte două mariaje

Ulterior, Marin Preda a avut alte două mariaje, cu Eta Vexler și apoi cu Elena Mitev, fiecare marcând o etapă distinctă în viața și creația sa. Totuși, trecutul său cu Aurora Cornu a rămas întipărit în memoria și inima scriitorului, influențându-i profund operele și experiențele personale.

Una dintre descoperirile cele mai semnificative din viața și cariera lui Marin Preda a fost manuscrisul romanului "Moromeții", descoperit de Aurora Cornu într-un sertar și încurajat apoi de ea să fie publicat. Acest roman, care a devenit un punct de referință în literatura română, a fost un tribut adus relației lor și a avut un impact profund asupra identității literare a lui Marin Preda.

Unele voci au susținut că a fost ucis de Securitate

În ciuda succesului literar și a relațiilor sale tumultuoase, moartea misterioasă a lui Marin Preda în 1980 a rămas sub semnul întrebării și al speculațiilor. Familia sa a crezut că a fost ucis, iar unele voci au susținut că ar fi fost asasinat de Securitate sau de agenți KGB.

Potrivit raportului medico-legal, „moartea lui Marin Preda a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, în condiţiile unei come etilice”.

După ce am văzut fotografiile date de poliţie cu cadavrul lui Marin nu poţi să nu te întrebi dacă nu este vorba de un asasinat”, a declarat Aurora Cornu.

Cu toate acestea, nu s-a ajuns la o concluzie clară și răspunsul la întrebarea despre moartea lui Marin Preda rămâne încă învăluit în mister.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 comoara adancuri jpg
test pahar1 jpeg
stat bloc romania jpg
parfum istcok jpg
marire taxe bucuresti jpg
cerere in casatorie kfc facebook jpg
supermarket jpeg
marcaj trecere catedrala jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net