Comoara din pădurile României: adorată de străini, ignorată de români! Vin din străinătate ca să-l culeagă
Este un aliment pe care oamenii l-au consumat de mii de ani și care continuă să fie la fel de popular și în ziua de astăzi. Cu toate acestea, el este cu totul absent din bucătăria și restaurantele românești, în ciuda gustului și texturii atât de bune pe care le are!

Melcii se numără printre cele mai populare tipuri de carne din multe zone de pe glob. În țara noastră, cei mai mulți români au impresia că rețetele pe bază de melci sunt doar o particularitate a bucătăriei din Franța. Însă, în realitate, ei sunt consumați și în locuri precum Maroc, Creta, Tunisia, Italia, cât și în Peninsula Iberică.
Însă, deși melcii sunt atât de populari de-a lungul Mediteranei, puțin mai la nord, în România, ei sunt complet absenți din bucătărie. Chiar și în trecut, cu mii de ani în urmă, melcii erau considerați o delicatesă. În Imperiul Roman, ei erau crescuți special pentru a fi folosiți în diverse rețete ale vremii.
Melcii sunt populari în mai multe locuri de pe glob
În ziua de astăzi, melcii de pământ pot fi consumați atât ca aperitiv, cât și ca fel principal. Ei sunt o prezență comună în mai multe bucătării europene, cât și de dincolo de hotarele continentului. Cei mai mulți dintre noi asociem consumul de melci cu Franța, unde sunt, de obicei, fierți și pregătiți cu unt, usturoi, pătrunjel, iar apoi sunt serviți direct din cochilie.
Mai putem întâlni melci folosiți și în anumite sosuri, care sunt apoi turnate peste paste. Iar poate că mulți dintre noi vom fi surprinși să auzim că melcii sunt consumați destul de mult chiar și în Statele Unite!
Nu este un aliment popular în România
Atunci când vine vorba despre țara noastră, putem găsi zone în care sunt crescuți melci pentru consum, la malul Mării Negre, cât și prin județul Mureș. Cei care se ocupă cu creșterea melcilor pot primi chiar și 100 de lei pentru un kilogram! Însă, este nevoie de o autorizație de la agenția mediului, chiar dacă melcii nu sunt protejați de lege.
Cei mai mulți dintre melcii crescuți în România se vând pe piața de export, către diverse destinații din întreaga lume.