Cum se spune, de fapt, corect: Paști sau Paște? Dilema de care lovesc în continuare mulți români

Ca în fiecare an de sărbători majoritatea dintre noi se pregătesc să trimită urări celor apropiați, prietenilor și cunoscuților. Când vine vorba de săbătorile pascale însă lucrurile se complică și revine vechea dilemă de exprimare: se spune Paște sau Paști? Aflăm răspunsul specialiștilor acum!

cruce biserica png

Ei bine, pentru a clarifica problema trebuie să știți că ambele forme sunt corecte! Potrivit Dicționarului Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) Paște este forma de singular a substantivului propriu masculin, în timp ce Paști este forma de plural.

„Răspunsul clar oferit de DOOM este că ambele forme – Paşte/Paşti – sunt acceptate ca fiind corecte. Dacă avem în vedere substantivul propriu, care denumeşte sărbătoarea, în funcţie de context, se poate folosi forma de singular -<<Paşte>>– sau cea de plural – <<Paşti>>. De exemplu, este corect să spunem: <<Un Paşte fericit>> (dar nu <<Un Paşti fericit>>, în care s-ar combina, ciudat, un articol nehotărât, cu forma de singular -<<un>> – cu un substantiv la plural, <<Paşti>> – nu spune nimeni <<un cozonaci>>)”, explică profesorul Bogdan Cristea. 

Așadar, depinde de contextul în care folosim cele două cuvinte. Dacă vrem să spunem Sărbătorile de Paști, este la fel de corect precum am spune Sărbătoarea de Paște.

Rugaciune Paste jpg

De unde provine cuvântul Paște

Potrivit doxologia, cuvântul „Paști” vine de la pasha, un cuvânt de origine evreiască ce înseamnă trecere. Față de evrei, creștinii sărbătoresc cu totul altceva. Mai exact, evreii sărbătoresc de Paște ieșirea din robia egipteană, trecere prin Marea Roșie, trecerea prin pustie, ca într-un final să ajungă în Canaan.

În același timp, Profesorul George Pruteanu scria, pe site-ul său, că ambele forme ale cuvântului Paște sunt corecte. Potrivit spuselor sale, cuvântul provine din ebraicul „pesah”, adică pască, deci Paşti ar fi pluralul de la pască. Aceasta pască este de fapt, azima evreiască, acea pâine nedospită ce se mănâncă la această sărbătoare alături de carnea de miel și vin. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net