Românii vor cumpăra mai puține produse pentru masa de Paște. Concluzii îngrijorătoare ale unui studiu recent

Ultima actualizare:

Masa de Paște nu va fi anul acesta una îmbelșugată. 75% dintre români au declarat că vor avea o masă în familie mai diferită, față de cea de anul trecut, adică cu mai puține alimente, potrivit studiului Reveal Marketing Research, scrie adevărul.ro. Totodată, statistica mai arată că un procent de 78% dintre români vor să participe la slujba de Înviere.

Paștele 2023 ortodox pică duminică, 16 aprilie Foto: Shutterstock
Paștele 2023 ortodox pică duminică, 16 aprilie Foto: Shutterstock

Masa de Paște, mai puțin îmbelșugată pentru 75% dintre români

În piețe, drobul sau pasca se vând pe bucăți, iar pentru o jumătate de cozonac, românii scot din buzunar aproximativ 50 de lei. Prețul brânzeturilor a fost afișat, de asemenea, tot pentru 100 de grame. De exemplu, pentru 100 de grame, telemea de oaie se vinde cu 6 lei, iar cașcavalul cu 20 de lei, scrie adevărul.ro. Așadar, statisticile recente arată că masa de Paşte va fi mai puţin îmbelşugată pentru 75% dintre români.

În contextul scumpirilor accentuate de la lună la lună, în ambele scenarii, românii vor avea o masă de Paşte diferită în acest an, fie că ne referim la reducerea numărului de produse cumpărate sau la alegerea celor mai mici preţuri, se arată în studiul realizat de Reveal Marketing Research.

Ce produse preferă să cumpere românii

Referitor la principalele categorii de produse alimentare pe care românii intenţionează să le achiziţioneze, aceştia consideră că vor aloca într-o mai mare măsură bugete mai generoase pentru legume/zarzavaturi (31%), carne (29%), lactate/brânzeturi (27%), ouă (24%) şi băuturi alcoolice (16%). 

Cumpărăturile din piaţă sau direct de la producători sunt următoarele în topul preferinţelor românilor, în special pentru legume, zarzavaturi (44%), lactate, brânzeturi (33%) şi ouă (27%). 

Câți români vor să participe la slujba de Înviere

În ceea ce priveşte interesul pentru tradiţii şi obiceiuri de Paşte, 78% dintre români intenţionează să meargă la slujba de Înviere, iar 45% obişnuiesc să postească.

Dacă în 2019, procentul celor care voiau să meargă la biserică în noaptea de Înviere era de 83%, anul acesta 76% şi-au manifestat această intenţie, într-o manieră semnificativ mai mare femeile comparativ cu bărbaţii (81% vs. 72%). 

Conform datelor studiului, 45% dintre români ţin post înainte de sărbătorile Pascale - 19% dintre aceştia postesc în Săptămâna Mare, 16% postesc doar miercurea şi vinerea, iar 10% ţin tot postul. 

Câți români alocă bani pentru cadouri 

În toiul pregătirilor de Paşte, 64% dintre români intenţionează să cumpere cadouri celor dragi, înregistrându-se o descreştere semnificativă faţă de anul 2019, când 8 din 10 şi-au manifestat această dorinţă. 

În topul celor care vor primi cadouri anul acesta regăsim copiii (64%), partenera/ul de viaţă (61%) şi părinţii (40%). În cazul cadourilor pentru părinţi se înregistrează o descreştere semnificativă de 11% faţă de aprilie 2019. 

Generaţia Z (18-24 ani) obişnuieşte într-o măsură semnificativ mai mare să ofere cadouri părinţilor (70%) sau prietenilor (48% vs. 22% total eşantion), în timp ce persoanele mature de peste 45 ani oferă într-o mai mare măsură cadouri copiilor (76%). 

Studiul s-a desfăşurat online în perioada 3 - 7 aprilie pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban şi rural. Mărimea eşantionului a fost de 1.009 respondenţi. 

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
image
actualitate.net
image
actualitate.net