Păcate în Săptămâna Patimilor! Când avem voie, de fapt, să spălăm rufe înainte de Paște

Astăzi, 10 aprilie 2023, a început Săptămâna Mare pentru toți creștinii ortodocși. Reprezintă ultima săptămână din Postul Paștelui, motiv pentru care bisericile fac slujbele numite Denii, în scopul pomenirii ultimelor zile petrecut de Mântuitorul Iisus Hristos pe Pământ. Astfel, în această perioadă românilor le sunt aduse la cunoștință reguli și superstiții pe care ar trebui să le respecte.

Săptămâna mare. FOTO: Arhivă presă
Săptămâna mare. FOTO: Arhivă presă

Gospodinele vor începe să facă ultimele pregătiri pentru a întâmpina sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, însă tradițiile ne spun care sunt zilele în care ar trebuie să facem, sau nu, anumite treburi gospodărești.

Zilele din Săptămâna Mare în care se pot spăla rufe

Atunci când vine vorba despre sărbătorile importante din calendarul ortodox, sunt anumite reguli și superstiții de care românii țin cont. 

Tradiția populară ne informează că prima zi a Săptămânii Patimilor este destinată curățirii casei. Astfel, astăzi este momentul prielnic pentru a aerisi întreaga locuință, dar și pentru a spăla și a călca rufe.

O altă zi în care se pot face mai multe treburi casnice este ziua de marți. Femeile se pot ocupa de curățenia generală de Paște, care include nu doar spălatul rufelor, ci și al geamurilor, dar și ducerea la bun sfârșit a mai multor treburi casnice. În Marțea Mare credincioșii sunt îndemnați și să își curețe sufletele și să se pregătească spiritual pentru întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos.

În ziua de joi, credincioșii ortodocși încep pregătirea și vopsirea ouălelor pe Paște, iar Vinerea Mare este ziua în care nu este bine să fie spălate rufele, acest lucru constituind un mare păcat.

„În aceste momente ne reamintim şi retrăim ultimele zile din viaţa Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune şi dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate şi măreţie în acelaşi timp, de tristeţe, dar şi de bucurie, de pocăinţă, dar şi de nădejde. Fiecare zi are un înteles şi un mesaj foarte clar şi adânc”, mărturisește părintele Ramon Eugen Ilie din Călărași, potrivit Adevărul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net