Hotelul „blestemat” din Coreea de Nord. Este cea mai înaltă clădire abandonată din lume

O construcție emblematică din Phenian, Coreea de Nord, ar fi trebuit să fie cea mai înaltă clădire din lume și cel mai mare hotel construit vreodată, însă, a devenit cunoscută ca „cea mai înaltă clădire abandonată din lume”. 

Hotelul Ryugyong din Coreea de Nord, cea mai mare clădire nelocuită din lume / foto: Captură video
Hotelul Ryugyong din Coreea de Nord, cea mai mare clădire nelocuită din lume / foto: Captură video

Ryugyong, de asemenea, cunoscut sub numele de Ryu-Gyong sau Yu-Kyung Hotel, este un hotel de 105 etaje, în formă de piramidă, cu o înălțime de peste 330 de metri, construit în capitala Coreei de Nord, Phenian. Este remarcabil pentru că a fost în construcție timp de aproape trei decenii, datorită împiedicărilor financiare și politice, și a devenit cunoscut ca „cea mai mare clădire nelocuită din lume”.

Povestea Ryugyong începe în timpul Războiului Rece, când o companie sud-coreeană de construcții a ridicat hotelul Westin Stamford din Singapore, care, în 1988, era cea mai înaltă clădire din lume. Astfel, sub conducerea lui Kim Ir-sen, fondatorul Correi de Nord și bunicul lui Kim John-un, construcția clădirii a început în 1987, cu intenția de a fi o destinație de top pentru oamenii de afaceri și turiștii internaționali, cât și un simbol al puterii și prestigiului țării.

Pentru a duce proiectul la bun sfârșit, coreenii au apelat la ajutorul Uniunii Sovietice. Hotelul ar fi trebuit să fie inaugurat, inițial, la timp pentru Festivalul Mondial al Tinerilor și Studenților 13th (o variantă comunistă a Olimpiadei, în care statul nord-coreean investise masiv) din 1989. Însă, Coreea de Nord a intrat într-o criză economică acută odată cu căderea fostei Uniuni Sovietice, iar lucrările s-au oprit în 1992, clădirea fiind ridicată, dar nefinisată.

Hotelul Ryugyong, cel mai înalt hotel nefolosit din lume

Timp de 16 ani nu s-a mai întâmplat nimic. Ulterior, în 2008, cu ajutorul unei firme din Egipt, au fost reluate lucrările, în 2011 inginerii reușind să finalizeze exteriorul. Marea deschidere a fost programată pentru 2012, dar și de această dată a fost amânată.

După ce o firmă din Elveția a anunțat ofical că va prelua managementul clădirii, lucrările au fost din nou oprite fără niciun motiv. Inagurarea pentru 2012 a fost amânată pentru 2013, iar apoi redusă la o deschidere parțială, însă, într-un final, a fost anulată complet. Firma elvețiană a susținut atunci că nu a semnat niciodată un acord și că au fost doar niște discuții preliminare, relatează atlas-geografic.net.

Hotelul Ryugyong deținea titlul de cea mai înaltă clădire hotelieră din lume până la 2009, când a fost preluată de Turnul Rose din Dubai în Emiratele Arabe Unite. În prezent, se află pe locul 63 în topul celor mai înalte construcții din lume și este cea mai înaltă clădire abandonată de pe Terra. Pentru acest proiect, Coreea de Nord a investit aproximativ 750 de milioane de dolari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net