Nimeni nu a știut până acum! Motivul pentru care oltenii vorbesc atât de repede și femeile oltence sunt „rele de gură”

Oltenii au fost dintotdeauna considerați iuți la mânie, dar și foarte prăpăstioși. Pe de altă parte, femeile din Oltenia au căpătat „faima” de a fi „rele de gură” prin temperamentul lor impulsiv. Ei bine, cu siguranță v-ați întrebat măcar o dată în viață, cum de reușesc oltenii să vorbească atât de repede. Se pare că cercetătorii au aflat explicația.

Motivul pentru care oltenii vorbesc atât de repede și femeile oltence sunt „rele de gură”
Motivul pentru care oltenii vorbesc atât de repede și femeile oltence sunt „rele de gură”

În urma unei cercetări făcute de sociologi, s-a ajuns la concluzia că imaginea actuală a oltenilor ține de influențele istorico-culturale la care au fost supuși sute de ani. Chiar dacă Oltenia a fost teritoriu otoman sute de ani și doar 20 de ani teritoriu habsburgic, totuși teritoriul se află la granița mai multor influențe culturale. Iată și explicațiile sociologilor!

„Categoric, rolul determinant în tipologia oltenilor de a avea un grad de exprimare repezit ţine de influenţele culturale la care aceştia au fost supuşi de-a lungul ultimelor sute de ani. După cum se ştie, sociologia studiază grupurile de oameni, iar aceste ‘grupuri’ din zona Olteniei au fost supuse o perioadă lungă influenţelor culturale şi nu numai, teritoriul menţionat fiind situat la intersecţia mai multor culturi.

Să nu uităm, de exemplu, că, din Oltenia, se trecea direct în Ardeal prin Valea Oltului, iar exemplele pot continua. Prin urmare, eu cred că grupurile de locuitori din zona Olteniei s-au adaptat influenţelor istorice şi culturale venite din afară şi cu care au venit în contact”, a explicat sociologul Mirel Tabacu, pentru Adevărul.ro.

 Oltenii au un comportament și un limbaj aparte față de restul locuitorilor

Tot acesta a explicat și motivul pentru care oltenii au un comportament diferit față de cei aflați în alte regiuni.

„Datorită acestor grupuri, totul s-a extins ulterior în zona de sud a ţării şi, de aici, a rezultat şi acest specific al oltenilor de a avea un comportament aparte faţă de restul locuitorilor din restul ţării”, a precizat Mirel Tabacu, sociolog din Slatina, județul Olt.

„Există studii ştiinţifice ce au concluzionat că locuitorii ţării care s-au aflat într-o zonă mai ‘învolburată’ din punct de vedere istoric ar fi fost nevoiţi să transmită „mesajul”, în sensul de descriere generică a unei situaţii exprimată în cuvinte, mult mai rapid şi în volum cât mai mare. Aceasta ar fi o explicaţie logică a tipologiei aparte a locuitorilor spaţiului Olteniei.

Dacă extindem puţin şi trecem la glume, desigur că putem spune că oltenii ar avea o minte mai ageră, sunt mai intempestivi, mai repeziţi etc., dar, d.p.d.v. ştiinţific, aceasta este logica coerentă deoarece, atunci când eşti pus într-o situaţie limită, cauţi soluţii pentru a rezolva problema în care te afli mult mai rapid, cauţi să transmiţi verbal cât mai mult şi cât mai rapid cu putinţă, eşti pus să gândeşti mai rapid etc”, a adăugat acesta.

Motivul pentru care oltencele sunt „rele de gură”

Pe de altă parte, Mirel Tabacu a vorbit și despre faptul că oltencele sunt rele de gură. El afirmă că există un sâmbure de adevăr în acest sens, însă nu este totul chiar așa cum se spune.

„Faptul că se spune despre oltence că sunt ‘rele de gură’ este puţin exagerat, consider eu, dar un sâmbure de adevăr există în sensul că nu se poate spune cu certitudine că femeile din Oltenia sunt ‘rele de gură’ cât, mai ales, mai posesive decât femeile din restul zonelor ţării, pun mai mult suflet în ceea ce fac, în ce vorbesc, în modul cum vorbesc.

 Făcând o comparaţie între tipologia femeilor din tot teritoriul României, între comportamentul şi vorbitul lor, trebuie spus, fără doar şi poate, că diferenţele sunt evidente. Iar acest lucru nu este valabil doar în ce priveşte situaţiile despre care tocmai am vorbit, dar diferenţele sunt mari şi în priveşte relaţionarea dintre grupuri”, a mai declarat Mirel Tabacu pentru sursa citată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net