O profesoară se teme pentru viața ei. O pictură cu femei goale i-a atras probleme inimaginabile

O profesoară din Franța se confruntă cu amenințări la adresa vieții sale în urma unei dispute aprinse izbucnite în școala Jacques Cartier din Issou, la vest de Paris. Incidentul a avut loc după ce profesoara a prezentat elevilor săi, în timpul orei de artă, o pictură renascentistă din secolul al XVII-lea care înfățișează femei goale. Lucrarea, intitulată "Diana și Actaeon" și realizată de pictorul italian Giuseppe Cesari, a stârnit nemulțumire și plângeri din partea părinților musulmani.

Pictura care a stârnit scandalul. Foto: Wikimedia.
Pictura care a stârnit scandalul. Foto: Wikimedia.

Personalul școlii Jacques Cartier a refuzat să predea luni în semn de solidaritate cu profesoara, iar situația a escaladat atunci când pe rețelele de socializare au apărut postări false, acuzând-o pe aceasta de comentarii rasiste. Ministrul francez al educației, Gabriel Attal, a vizitat școala și a promis sancțiuni pentru elevii responsabili de afirmațiile false.

Contextul acestei situații

Această criză survine în contextul deciziei unui tribunal francez de a condamna șase adolescenți pentru implicarea în decapitarea profesorului Samuel Paty în 2020, după ce acesta a fost identificat ca un islamist radicalizat. Profesorii de la școala Jacques Cartier se tem acum că ar putea deveni ținta unor atacuri similare.

În timpul orei de artă, profesoara a prezentat pictura în care vânătorul Actaeon intră într-un loc în care se îmbăiază zeița Diana și nimfele sale. Reacțiile au inclus plângeri din partea elevilor musulmani, susținând că prezentarea picturii a fost percepută ca o provocare și un atac la adresa lor, fiindu-le arătate femei goale.

Acuzațiile false au creat un climat periculos pentru profesori

Sophie Venetitay, secretar general al sindicatului profesorilor de liceu Snes-FSU, a subliniat că acuzațiile false și presiunile crescânde au creat un climat periculos pentru profesori. Elevii și-au acuzat profesoara de rasism și au distribuit informații neadevărate online, generând temeri cu privire la securitatea acesteia, scriu cei de la Adevărul.

Profesorii au semnalat că atmosfera școlii era tensionată înainte de acest incident, cu certuri între elevi și amenințări cu violul. Într-un e-mail către părinți, profesorii au declarat că refuză să predea din cauza "situației deosebit de dificile" și a "creșterii cazurilor de violență". Tensiunile crescute în școală au dus la apariția a 10 incidente de discriminare sau rasism în acest an școlar.

Profesorii se simt amenințați și au solicitat sprijin, afirmând că se confruntă cu o reală amenințare la adresa securității lor. Ministrul educației a promis o anchetă și sancțiuni împotriva elevilor implicați, subliniind importanța respectării valorilor republicii. Tensiunile persistente în școlile franceze ridică îngrijorări cu privire la siguranța și securitatea profesorilor în fața unor acuzații nefondate și a posibilelor repercusiuni grave.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net