Obiceiuri de Mărțișor. Ce simbolizează șnurul alb-roșu

Prima zi calendaristică de primăvară aduce în dar mărțișorul. Obicei străvechi, dăruitul unui obiect micuț legat cu două fire împletite, alb și roșu, înseamnă prețuire, respect și admirație. 

image

Mărțișorul este purtat la vedere timp de aproximativ două săptămâni sau toată luna martie, pentru că aduce optimism și credință. Sărbătoarea mărțișorului are loc în prima zi a lunii martie, considerată ca prima lună a primăverii.

În România, în mai multe săpături aheologice, s-au găsit mărțișoare cu o vechime de peste 8.000 de ani. Acestea erau sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb și roșu, erau înșirate pe ață și se purtau la gât, conform folclor-romanesc.ro.

Ce simbolizează culorile alb și roșu

Culoarea roșie, dată de foc, sânge și soare, era atribuită vieții, deci femeii. Culoarea albă, conferită de limpezimea apelor și de albul norilor era specifică înțelepciunii bărbatului. Șnurul mărțișorului exprimă, așadar, împletirea inseparabilă a celor două principii, semnifică schimbul de forțe vitale care dau naștere viului. Aceste două culori au rămas până în zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regăsite și la bradul de nuntă și înmormântare, în mai multe zone ale țării.

În credința populară, mărțișorul simbolizează funia anului care adună, prin împletirea celor două fire, cele 365 de zile calendaristice. Culorile alb și roșu reprezintă cele două anotimpuri opuse, iarnă și vară, care în trecut reprezentau anotimpuri de bază, primăvara și toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.

Obiceiuri de mărțișor

  • Împletirea alb-roșie a șnurului se regăsește în steagul călușarilor, la bradul de nuntă, la podoabele junilor și în multe alte obiceiuri străvechi.
  • Se spune că mărțișorul trebuie ținut 9-12 zile și să fie atârnat într-un pom înflorit pentru a aduce noroc și bunăstare celei care l-a purtat.
  • În Bucovina, mărțișorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia în timp ce urcă cu oile pe munte, asemănător firului vieții omului tors la naștere de către ursitoare.
  • În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.
  • Transilvănenii leagă șnurul alb-rosu de ferestre, uși și coarnele animalelor pentru a alunga duhurile rele.
  • În Banat, fetele se spală cu zăpadă pentru a fi iubite. Tot aici, fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților. Sunt zone unde tradiția este păstrată, iar mărțișoarele sunt făcute chiar de fetele care le dăruiesc.
  • În Moldova, pe 1 martie se oferă mărțișoare băieților de către fete, aceștia oferind, la rândul lor, fetelor mărțișoare de 8 martie.
  • În alte zone geografice, mamele leagă un mărțișor cu o monedă de aur sau argint de mâna copiilor înainte de răsăritul zilei de 1 Martie, pentru a-i feri de boli.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

image
image
image
image
image
image
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net