Pericolul pe care-l aduce creșterea dolarului. De ce poate provoca o criză economică și financiară

Ultima actualizare:

Creșterea dolarului poate reprezenta un pericol pentru țări. Explozia monedei americane este nesustenabilă și poate aduce o criză economică sau financiară, susțin specialiștii de la Morgan Stanley într-o notă remisă clienților, citată de USnews.com.

 Explozia monedei americane este nesustenabilă și poate aduce o criză economică sau financiară
Explozia monedei americane este nesustenabilă și poate aduce o criză economică sau financiară

De ce economiile sunt în pericol când crește dolarul

Dolarul american a avut o creștere vertiginioasă în 2022, ajungând la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii. Moneda americană s-a apreciat cu 20% față de euro și cu aproape 30% față de lira sterlină.

Foarte interesant: Dolari sau euro? Ce avere puteai să faci dacă mizai pe moneda americană în ultimul an

Pentru turiştii americani care vizitează Europa, un dolar puternic este o veste excelentă. În schimb, pentru restul lumii situația e mult mai complicată, existând ţări care sunt la un pas să intre în recesiune sau faliment, scrie CNN.

Citește și: Leul pierde teren în faţa euro şi dolarului. Ce înseamnă asta?

Îngrijoraţi de o eventuală recesiune globală, investitorii s-au grăbit să îşi schimbe banii în dolari, o monedă considerată sigură în vremuri confuze, conform Adevărul.

Cu ce problemă se confruntă guvernele, din cauza unui dolar puternic

După cum spuneam anterior, pentru turiştii americani, veștile sunt roz. O noapte într-un oraș boem din Europa costă cu 20% mai puțin. În schimb, situaţia este mult mai complicată pentru companiile multinaţionale şi guvernele străine.

Aproape jumătate din comerţul internaţional se face în dolari, iar guvernele care trebuie să îşi plătească datoriile în moneda americană ar putea întâmpina probleme, mai ales dacă şi-au epuizat rezervele.

Valoarea dolarului american tinde să crească atunci când economia americană este foarte puternică. Totodată, în mod surprinzător, același lucru se întâmplă și când economia din SUA este slabă şi lumea se confruntă cu o recesiune, scrie Adevărul.

Vezi și: Cum să-ți mărești economiile fără riscuri? Cele mai mari dobânzi se găsesc în titluri de stat Tezaur

Dolarul e din ce în ce mai puternic

Indicele dolarului a atins la începutul săptămânii un nou maxim pentru ultimii 20 de ani, în timp ce lira sterlină a atins un minim istoric în raport cu dolarul.

Oscilațiile puternice ale monedelor aduce o presiune asupra economiei globale și a câștigurilor corporative. Acestea ar trebui să scadă pe măsură ce creșterile agresive ale ratei dobânzii ale Rezervei Federale din timpul verii încep să afecteze cheltuielile.

„Minimele acțiunilor și maximele randamentelor vor fi probabil determinate de traiectoria de creștere a câștigurilor și a economiei, mai degrabă decât de inflație sau de Fed”, au scris analiștii de la Morgan Stanley.

Presiunile din creșterea dolarului vor contribui la scăderea indicelui bursier S&P 500, până la începutul anului 2023, au spus experții. S&P 500 a coborât luni, 26 septembrie, cu 1% și este aproape de cel mai scăzut nivel al anului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net