Se trăiește mai bine în Bulgaria decât în România? Unde sunt salarii mai mari, dar și multă tristețe

În ce țară este mai bine să trăiești, în România sau în Bulgaria? Care dintre țări are un trai de viață mai ieftin, o rată de fericire mai ridicată, o putere de cumpărare mai mare? În timp ce prețurile la restaurantele din Sofia, capitala Bulgariei, sunt mai mici decât în București, prețurile alimentelor sunt mai mari decât la noi.

Puterea de cumpărare în Bulgaria este cea mai mică din UE
Puterea de cumpărare în Bulgaria este cea mai mică din UE

Cât costă alimentele de bază în cele două țări

În Sofia, laptele costă - în medie - 8.66 de lei, iar la noi prețul acestui aliment este 4.69 de lei. Un litru de motorină la vecinii noștri este 6.70, iar la noi 6.67 de lei. 20 de bucăți de ouă în Sofia le iei cu 15.90 de lei, iar la noi cu 14.30. În timp ce un kilogram de mere îl achiziționezi cu 6.45 de lei la bulgari, la noi îl iei cu 4.99 de lei.

Vecinii noștri, ultimul loc în Europa!

Potrivit ultimelor date ale biroului european de statistică Eurostat, puterea de cumpărare în Bulgaria e cea mai scăzută din Uniune. Aceasta este cu 41% mai mică decât media UE. România ocupă în acest moment locul 22 din 27.

În București salariile sunt mai mici ca în Sofia

Salariul mediu net lunar după impozitare, conform datelor financiare comparative între București și Sofia, este mai mic la noi. Mai exact, 4.600 de lei versus 5.200 în țara vecină, o diferență de 600 de lei. 

În Bulgaria, prețul unui bilet valabil pentru mijloacele de transport în comun la Sofia este 4 lei, în timp ce un abonament pentru o lună costă 125 de lei. În România, prețul biletului la autobuz, tramvai sau troleu este 3 lei și un abonament lunar costă 80 de lei.

Bulgarii au o viață nefericită

Bulgaria e ultima din Uniunea Europeană într-un clasament realizat la nivel mondial privind nivelul de fericire al vieții oamenilor. Se află pe locul 77 din 137 de țări, lider fiind Finlanda. Iar România se clasează pe locul 24.

Țara cu cea mai mică speranță de viață 

În 2021, speranța medie de viață era de 80,1 ani. Țara cu cea mai mare speranță de viață este Spania, cu o medie de 83,3 ani, urmată de Suedia (83,1 ani). Iar țara cu cea mai mică speranță de viață este Bulgaria (71,4 ani), scriu cei de la GSP.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nikolai Patruşev foto twitter
image
image
image
image
image
image
Alegeri 2024  buletin vot FOTO Mediafax jpeg
WhatsApp Image 2024 04 30 at 19 30 18 jpeg
tiramisu pexels jpg
euro valuta bani pixabay jpg
ambulanta jpg
printesa margaret colaj captura video jpg
klaus iohannis 3 jpg
gratar mici
image
actualitate.net
image
actualitate.net