Sfârșitul tragic al primului om care a făcut o călătorie în jurul lumii. A fost ucis de băștinași pe una dintre cele mai frumoase insule

Fernando Magellan este cunoscut ca fiind primul om care a realizat circum navigația globului, o aventură care a transformat cunoștințele geografice ale Europei și a deschis noi orizonturi în explorarea lumii. Cu toate acestea, povestea sa se încheie tragic pe una dintre cele mai frumoase insule, unde a fost ucis de băștinași, un final care umbrește realizările sale deosebite.

Magellan. Foto: arhiva.
Magellan. Foto: arhiva.

Magellan a fost, încă de tânăr, fascinat de navigație

Născut în octombrie 1480 în nordul Portugaliei, Fernando Magellan a fost, încă de tânăr, fascinat de navigație. A devenit paj pentru regina Leonora și a studiat navigația, astronomie și cartografie. La 25 de ani, s-a alăturat flotei portugheze și a explorat Africa de Est. Așa cum era de așteptat, ambiția sa a fost alimentată de cererea din Europa pentru condimente exotice, iar Magellan a dorit să descopere o rută de vest către Insulele Spice, convins că poate obține accesul la bogățiile acestora.

În 1519, Magellan a obținut susținerea Coroanei Spaniole pentru a conduce o expediție în jurul lumii. A plecat din Sevilla cu cinci nave, străbătând Oceanul Atlantic și trecând prin Strâmtoarea Magellan, pe care a descoperit-o. După o lungă călătorie, a ajuns în 1521 în Insulele Filipine, unde a avut primele întâlniri cu băștinașii.

Cum a murit Magellan

După ce a realizat prima liturghie în Filipine și l-a convins regele Rajah Humabon să se convertească la creștinism,  Magellan a dorit să impună supunerea băștinașilor. Această decizie l-a dus pe insula Mactan, unde a încercat să-l constrângă pe liderul local, Lapu-Lapu, să accepte autoritatea spaniolă. Însă Lapu-Lapu a refuzat, iar în urma unei confruntări violente, Magellan a fost ucis, împreună cu alți șase dintre oamenii săi.

Moartea sa a generat revolte și a dus la pierderi mari în rândul echipajului. Expediția a fost preluată de Juan Sebastian Elcano, care, cu doar 18 supraviețuitori și o singură navă, a reușit să se întoarcă în Spania în 1522.

Călătoria lui Fernando Magellan a avut un impact profund asupra cunoștințelor geografice și a demonstrat că Pământul este mult mai mare decât se credea anterior. Descoperirea oceanului Pacific și a Strâmtorii Magellan au deschis noi căi comerciale și au schimbat cursul istoriei. De asemenea, expediția a discreditat teoria că Pământul este plat.

Regele Spaniei l-a răsplătit pe Elcano pentru curajul său, marcând astfel sfârșitul unei expediții legendare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gustari calorii jpg
Kate Middleton cu Prințul George și Charlotte  foto   Profimedia jpg
Mr Beast si echipa jpg
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
4 actu ninge la suceava jpeg
Casa nationala de pensii jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net