Singurul cuvânt din limba română care conține o vocală ce se repetă de 6 ori. Mulți nu-i știu înțelesul

În ciuda faptului că o vorbim zilnic, limba română reușește să ne surprindă mereu. Există unele cuvinte în această limbă care conțin elemente speciale, care le fac să sune destul de diferit față altele, ceva mai obișnuite. Iar un astfel de cuvânt uimește prin faptul că are o vocală anume care se repetă de nu mai puțin de 6 ori! Mai mult decât atât, el este un cuvânt destul de uzual!

O vocală se repetă de 6 ori în acest cuvânt / foto: IStock
O vocală se repetă de 6 ori în acest cuvânt / foto: IStock

Limba română este una specială, care are în spate secole de istoriei. Iar de-a lungul unei perioade atât de lungi, era inevitabil să nu apară și unele cuvinte speciale, care conțin elemente destul de neobișnuite, atunci când le comparăm cu restul vocabularului nostru. În această situație se află un cuvânt anume, de altfel, destul de comun, în care există o vocală care se repetă de 6 ori! Mai precis, este vorba despre cuvântul „indistinctibili”.

Acest cuvânt este, practic, forma de plural a unui termen care este definit de către Dicționarul Explicativ al Limbii Române drept ceva „care nu poate fi distins, de nedistins”. Iar în această formă de plural, după cum putem observa cu toții, găsim vocala „i”, care se repetă de nu mai puțin de 6 ori.

Cuvântul în care o vocală se repetă de 6 ori

Desigur, acesta nu este singurul cuvânt din limba română care prezintă o astfel de curiozitate. Mai există un alt termen, de această dată unul mult mai rar, în care vocala „a” se repetă de nu mai puțin de 5 ori. Mai mult decât atât, aceasta este și singura vocală din acest cuvânt de 13 litere.

Mai precis, este vorba despre termenul „abracadabrant”, un cuvânt ceva mai rar, pe care probabil că nu mulți l-am folosit vreodată. Acesta poate fi folosit atunci când dorim să descriem ceva care este extrem de neobișnuit, extravagant, ori bizar.

Iar un alt cuvânt de acest fel este și „protocromozom”, în care vocala „o” apare de 5 ori. Acesta este definit în DEX drept o „granulație cromotofilă formată în cursul mitozei la bazidiomicete.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net