Supraviețuitorul de pe Titanic. Povestea lui Frank Prentice, bărbatul care a fost salvat chiar de femeia pe care o ajutase să se urce într-o barcă

La peste un secol de la tragedia care a marcat istoria navigației, povestea lui Frank Prentice, unul dintre puținii supraviețuitori ai scufundării Titanicului, continuă să emoționeze oamenii din întreaga lume. Într-un interviu acordat cu 67 de ani mai târziu, Prentice a împărtășit momentele dramatice prin care a trecut în acea noapte teribilă de 14 aprilie 1912.

Titanic. Foto: Shutterstock.
Titanic. Foto: Shutterstock.

Cine a fost Frank Prentice

La vârsta de 23 de ani, Frank Prentice era asistent al comisarului de bord pe celebrul vas. Munca sa consta în distribuirea banilor și a proviziilor pentru pasageri în timpul primei călătorii pe mare a Titanicului. Prentice a simțit că ceva nu era în regulă atunci când a perceput o schimbare bruscă în mișcarea vasului.

Nu a fost niciun impact propriu-zis”, a relatat el. „A fost ca și când ai pune brusc frână la mașină și asta a fost totul – s-a oprit. Aveam un hublou deschis și m-am uitat afară și cerul era limpede, stelele luceau, marea era complet calmă și mă gândeam, nu puteam să înțeleg [ce s-a întâmplat]”.

Când a ieșit să investigheze, Prentice a observat doar puțină gheață, dar nu existau semne evidente că vasul ar fi lovit un iceberg. Cu toate acestea, sub apă, avaria cauzată era catastrofală pentru „vasul de nescufundat”. Astfel, a venit ordinul pentru femei și copii să se urce în bărcile de salvare, dar mulți pasageri erau reticenți să o facă din cauza înălțimii de peste 21 de metri de la care trebuiau să coboare în apă și a faptului că nimeni nu anticipa scufundarea vasului.

Momentul în care s-a instalat haosul

Prentice și alți câțiva bărbați au fost instruiți să strângă cât mai mulți biscuiți și provizii posibile pentru supraviețuitori. Însă, când au ajuns înapoi pe punte, au constatat că vasul se înclina periculos și nu mai aveau acces la bărcile de salvare.

În momentul în care Titanicul s-a rupt în două, haosul s-a instalat rapid. Prentice s-a agățat de o scândură în timp ce jumătate din vas se ridica deasupra apei. Nu a avut altă opțiune decât să cadă în apă, îmbrăcat în vesta de salvare. Înconjurați de cadavre, Prentice și ceilalți au luptat pentru supraviețuire în apele înghețate.

Cu toate acestea, ajutorul a venit în cele din urmă, iar Prentice a fost salvat de o barcă de salvare în care se afla și Virginia Estelle Clark, femeia căreia îi salvase viața când o convingea să urce într-una dintre bărcile de salvare.

Ceasul care s-a oprit la 02:20, momentul în care vasul a dispărut sub ape

Prentice a realizat că gestul său de a ajuta o altă persoană în acea noapte fatală a fost reciproc salvator. „Eu i-am salvat ei viața, așa cred, iar ea mi-a salvat mie viața”

Întristat de pierderea multor vieți în tragedia Titanicului, Prentice a păstrat un suvenir care îi amintea mereu de acea noapte teribilă: un ceas care s-a oprit la ora 02:20, momentul în care vasul a dispărut sub apele Atlanticului.

Deși au trecut mulți ani de atunci, povestea lui Frank Prentice rămâne un simbol al curajului și umanității în fața unei tragedii cumplite, iar memoria lui continuă să trăiască prin mărturiile pe care le-a lăsat în urmă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
439200637 840468834788027 9054120070225781105 n jpg
familie fericita in natura jpg
gradina pixabay jpg
simona bucura oprescu ministrul muncii jpg
faina jpg
1 maioneza de post cu cartofi jpg jpeg
condimente jpg
hora bologna ciuleandra jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net