Unde se află Meteora României, locul magic unde trebuie să călătorești în 2024. Seamănă izbitor cu celebra destinație din Grecia

Comparată cu celebra Meteora din Grecia, Meteora României este un loc magic, încărcat de diverse legende, considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară. Aici se ascund multe povești incredibile legate de zmei și de cucerirea lor pe acest tărâm de basm.

Unde se află Meteora României, locul spectaculos încărcat de legende / Foto: Captură video
Unde se află Meteora României, locul spectaculos încărcat de legende / Foto: Captură video

Lângă Jibou, în județul Sălaj, vei găsi unul dintre ele mai frumoase locuri de la noi din țară. Este un loc magic, plin de povești incredibile legate de zmei și de cucerirea lor pe acest tărâm de basm. Este vorba despre Grădina Zmeilor, rezervația naturale cu peisaje desprinse parcă din altă lume.

Aflată la 70 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca, întinsă pe cinci hectare, rezervația este supranumită şi „Meteora României” graţie formaţiunilor geologice atipice de aici. Deși are dimensiunile mai reduse, este comparată cu celebra Meteora din Grecia, și are, în schimb, mai multe legende. Tototdată, fiecare stâncă din Grădina Zmeilor poartă un nume. „Eva”, „Căpitanul”, „Zmeul şi Zmeoaica” sunt câteva dintre denumiri.

Legendele Grădinii Zmeilor

Numele formațiunilor bizare formate prin acțiunea înghețului-dezghețului, vântului, a apei și a proceselor gravitaționale sunt Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul și Sfinxul.

„În partea cea mai vestică a grădinii, mai mari, separate una de alta, sunt două stânci gemene. Sunt Zmeul şi Zmeoaica. Se spunea că aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej”, spune Alexandru Moşuţ, fost profesor de matematică şi un împătimit cunoscător al istoriei locale, potrivit Adevărul.ro.

Printre legendele care sunt legate de această rezervație se numără și cea în care această zonă era casa unor zmei ce furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte, iar după ce l-a învins, a găsit soarele şi l-a aruncat sus pe cer. Cu toate că ceilalți zmei au venit să îl ajute, au fost orbiţi de strălucirea neaşteptată. De asemenea, una dintre fetele eliberate a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformaţi în stane de piatră.

O altă legendă spune povestea fetei Cătanii. „La noi, cătane li se spune la femeile mai rele - li se spune aşa pentru că sunt autoritare şi au pretenţii de comandant. Legenda spune că, o astfel de femeia avea o fată, care s-a îndrăgostit, împotriva voinţei mamei sale, de un soldat. Cum fata nu a renunţat la iubirea pentru tânărul militar, mama - cătană a blestemat-o să se transforme în stană de piatră.

Mai sunt şi alte legende născute acolo, în grădină. Îmi amintesc de una, pe care mi-a spus-o în anii 70 un cioban, care povestea că pe peretele stâncos din care s-au desprins stâncile curgeau şiroaie de apă roşiatică. Li se spuneau «Sângele ţigănaşului frumos». Se pare că un tânăr ţigan s-ar fi împuşcat acolo cu o armă găsită în vechea mine. Fugea, pare-se, de poliţie şi, decât să fie prins, a preferat să îşi ia viaţa”, povesteşte profesorul.

Rezervația și-a căpătat numele de Grădina Zmeilor prin anii 70: „Până atunci s-a numit Dumbrava, că era o zonă împădurită, sau Chieturi, pentru că acolo se încheia pădurea”. Din anul 2000, Grădina Zmeilor este rezervaţie naturală şi reprezintă un ansamblu neregulat de stânci, formate aici prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din dealul Închieturi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
salman si iulia la nunta gif
image
image
image
image
image
image
Afine FOTO Shutterstock
tilos jpg
Înghețată  Foto Pixabay jpg
Gouming Martens foto unilad jpg
Asprete, pentru prima dată fotografiat noaptea 01 Foto Alex Găvan jpg
Navă Evangelia Costinesti în 2020 FOTO Shutterstock
fetita sua jpeg
De ce sa nu mananci paine de la inceputul mesei  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net