Au pus în vitrine manechine fără față! Imagini sinistre cu magazinele din Kabul

Imagini sinistre în Afganistan! Talibanii au început să îngrădească și mai mult drepturile femeilor, despre care consideră că ar trebui să fie invizibile. Magazinele în care existau afișe cu reprezentantele sexului frumos au fost vandalizate, iar manechinele din plastic au fost decapitate sau le-au fost acoperite fețele.

Proprietarii de magazine au fost obligați să acopere fețele manechinelor (Foto: Profimedia)
Proprietarii de magazine au fost obligați să acopere fețele manechinelor (Foto: Profimedia)

Citește și: Crainicele TV din Afganistan, cu fețele acoperite, după amenințările talibanilor

Talibanii vor ca femeile să fie invizibile

În ultimii doi ani, de când americanii și-au retras toate trupele din Afganistan, talibanii au depus eforturi mari de a transforma societatea afgană. Aceștia au îndepărtat treptat femeile din spațiul public. Nu li se permite să muncească, să meargă la școală și sunt obligate să își acopere fața în public, conform legilor islamice stricte.

În Kabul, capitala Afganistanului, magazinele cu haine arată de parcă ar fi desprinse din filmele horror. Au fost mutilate, acoperite cu pelerine, pungi de plastic sau folie din aluminiu. În ultima vreme, proprietarii au fost forțați să decapiteze sau să acopere capul manechinelor feminine, pentru a-și putea lăsa afacerile deschise.

Vezi și: Celebra "Fată afgană" cu ochi verzi, din National Geographic, s-a refugiat în Italia

Decizia de a desfigura manechinele face parte dintr-o ideologie extremistă, care atacă libertățile personale elimină orice urmă de normalitate din viața afganilor de rând, este de părere Bahar Jalali, profesoară de istorie modernă a Orientului Mijlociu la Universitatea Loyola.

Chiar și sub cele mai conservatoare regimuri afgane din trecut, manechinele făceau parte din peisajul urban”, a declarat Jalali, pentru publicația americană Insider. Talibanii susțin că imaginile cu femei sunt rușinoase și vor să le interzică în totalitate.

Află mai multe despre: Talibanii: «Înfrângerea americanilor este o lecție pentru întreaga lume»

«Arată ca niște persoane răpite»

Din cauza acestor măsuri, vânzările de haine sunt la pământ (Foto: Profimedia)
Din cauza acestor măsuri, vânzările de haine sunt la pământ (Foto: Profimedia)

Faisal Azizi, un proprietar de magazin de îmbrăcăminte, a ales să vopsească fețele manechinelor. „Încercăm să le asortăm cu rochiile, ca să le facem să arate ca o mască. Nu putem să le punem pur și simplu o pungă de plastic pe cap – arată ca niște persoane răpite. Vânzările sunt la pământ în acest moment”, a mărturisit el.

Iată și: Talibanii au preluat controlul asupra Văii Panjshir

Proprietarii de magazine trebuie să se supună deciziilor luate de talibani, pentru ca afacerile lor să supraviețuiască. Manechinele sunt o marfă valoroasă pentru ei, fiecare costând între 200 și 300 de dolari.

„Pentru economia locală, talibanii trebuie să fie drăguți cu localnicii. Dar odată ce vor prelua întreaga putere– în trei sau patru ani – vor interzice totul”, a spus el.

Femeile afgane n-au voie să iasă din casă decât însoțite de bărbați

În prezent, femeile afgane trebuie să fie acompaniate de un bărbat de fiecare dată când ies din casă, inclusiv dacă se duc la cumpărături. Pentru talibani, planul este de a scoate femeile din sfera publică. Manechinele din magazine sunt doar un alt exemplu al atacului mai larg asupra femeilor și al prezenței lor în societate.

Te-ar putea interesa și: Joe Biden, după retragerea din Afganistan: "Era timpul să încheiem acest război"

Să fii o femeie în Afganistan este echivalent cu a fi în arest la domiciliu fără nici o oportunitate de educație, angajare, libertate de mișcare și practic nicio urmă de normalitate”, a mai spus profesoara Jalali.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net