Avionul de lux al lui Roman Abramovici, pus pe lista neagră de SUA. Ce s-a întâmplat

Reacție fără precedent din partea autorităților amercane, care au decis să-i împiedice pe oligarhii din Rusia și Belarus să mai călătorească nestingheriți în contextul războiului din Ucraina. Printre cei afectați de decizie se numără și oligarhul rus Roman Abramovici (55 de ani).

roman abramovici jpg

Guvernul Statelor Unite a trecut pe lista neagră aproximativ 100 de avioane ruseşti, printre care cel al miliardarului rus Roman Abramovici, potrivit BBC. Și Boeingurile companiei Aeroflot, care au încălcat recent sancţiunile SUA împotriva Rusiei, au fost blocate de SUA.

De asemenea, Statele Unite au interzis avioanelor fabricate în SUA sau având în compunere cel puţin 25% piese de origine americană să intre în Rusia fără o autorizaţie specifică.

Această decizie vine după ce, "de la 2 martie 2022, pe baza informaţiilor disponibile publicului, ministerul a identificat o serie de zboruri comerciale şi private din ţări terţe către Rusia, toate fiind deţinute sau controlate de, sau în regim charter ori închiriate de Rusia sau cetăţeni ruşi", explică ministerul într-un comunicat.

Aceste avioane nu mai pot beneficia de realimentare, întreţinere sau furnizare de piese de schimb ori de servicii.

Citește și: VIDEO Roman Abramovici, transfigurat și îmbătrânit subit, după ce imperiul său s-a năruit în urma războiului

Ce avioane sunt pe lista neagră a autorităților americane

Lista cuprinde avioane ale companiilor Aeroflot, AirBridge Cargo, Utair, Nordwind, Azur Air şi Aviastar, precum şi avionul privat Gulfstream G650 al lui Roman Abramovici.

Avionul lui Roman Abramovici este un model Gulfstream G650
Avionul lui Roman Abramovici este un model Gulfstream G650

Secretarul pentru Comerț Gina Raimondo a declarat că această decizie reprezintă un răspuns la „războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Citește și: Rusia, cea mai sancţionată ţară din lume. Cum resimte populaţia ţării măsurile luate de Vest

Ea a adăugat: „Publicăm această listă pentru a atrage atenția lumii întregi - nu vom permite companiilor și oligarhilor rușii și bieloruși să călătorească nepedepsiți, în condițiile în care încalcă legile noastre”.

Secretarul adjunct al Comerțului Don Graves a adăugat că guvernul SUA speră că această mișcare să sublinieze izolarea tot mai mare a Rusiei în contextul economiei globale.„Acțiunile noastre nu sunt cuvinte ineficiente sau litere moarte pe o pagină”, a spus el. „Au dinți adevărați și, pe măsură ce războiul lui Putin continuă, vor continua să muște și mai tare economiile rusă și bielorusă.”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
culori brazi 2022
Anamaria Prodan
Ivana Knoll FOTO Instagram png
pele gettyimages 841963610 jpeg
infidelitate 0 jpeg
Imagini din satelit cu noua baza militara rusa la Mariupol FOTO MAXAR webp
Sung Cho Captură Twitter png
image
image
image
image
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan