Credit Suisse, salvată de cea mai mare bancă elvețiană. 10.000 de oameni rămân fără locuri de muncă

UBS AG, cea mai mare bancă din Elveția, anunță preluarea băncii Credit Suisse, puternic afectată de prăbușirea entității financiare americane Silicon Valley Bank și de închiderea Signature Bank.

Credit Suisse. Foto: facebook.com/creditsuisse
Credit Suisse. Foto: facebook.com/creditsuisse

Anunțul a fost făcut duminică de către autoritățile elvețiene, în urma majorării ofertei de cumpărare, UBS Group urmând a achiziționa Credit Suisse pentru suma de 3 miliarde de franci elvețieni (3,23 miliarde de dolari), deși oferta inițială a fost de numai 1 miliard de dolari, scrie publicația Forbes.

O sursă a declarat pentru Reuters că Grupul UBS a solicitat guvernului elvețian garanții de 6 miliarde de dolari ca parte a acordului de achiziționare a gigantului Credit Suisse.

UBS a declarat că prețul de achiziție echivalează cu 0,82 dolari pentru o acțiune Credit Suisse (0,76 franci elvețieni) mai puțin de jumătate din prețul de închidere de vineri, 17 martie, al Credit Suisse, de 2,01 dolari pe acțiune (1$ = 0.9280 franci elvețieni).

Banca Centrală Elvețiană a oferit asistență financiară de 108 miliarde de dolari celor două bănci, după ce joi, 16 martie,  împrumutase Credit Suisse cu 54 miliarde de dolari pentru a o redresa.

Într-un comunicat, explicând-și poziția, Banca Centrală Elvețiană declara că „odată cu preluarea Credit Suisse de către UBS, a fost găsită o soluție pentru a asigura stabilitatea financiară și a proteja economia elvețiană în această situație excepțională”.

Citând surse din domeniu, publicația Reuters avertiza că fuzionarea celor două bănci implică pierderea a 10.000 de locuri de muncă.

Declinul Credit Suisse a început anul trecut, banca pierzându-și treptat credibilitatea pe fondul unor scandaluri în care au fost implicați membri ai personalului de conducere, în legătură cu posibile fraude și lipsa de măsuri privind spălarea banilor.

Astfel, aceasta a încheiat exercițiul financiar 2022 cu o pierdere de aproximativ 8 miliarde de dolari.

Cine sunt UBS AG și Credit Suisse

UBS AG  este o companie financiară multinațională, reprezentând cea mai mare bancă elvețiană, unul dintre cei mai mari administratori de averi din lume. Cu sediul în Basel și Zurich (Elveția) și sucursale în 50 de state, are o valoare de piață de 60 de miliarde de franci francezi și peste 75.000 de angajați.

Sigla UBS. Foto: Wikipedia
Sigla UBS. Foto: Wikipedia

Credit Suisse este o bancă de investiții elvețiană fondată în anul 1856 de către Alfred Escher. Reprezintă una din cele mai importante 30 de bănci din lume, având o influență importantă pe piețele financiare mondiale, prăbușirea acesteia putând afecta negativ întregul sistem financiar. În anul 2022 compania avea 50.480 de angajați.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net