Întrega planetă ar putea rămâne în orice moment fără internet. Planul șocant al lui Vladimir Putin

De mai bine de 20 de ani, Rusia a băgat foarte mulți bani în sisteme care pot ataca rețeaua de cabluri subacvatice, care reprezintă 95% din traficul de internet din întreaga lume.

Putin poate lăsa toată planeta fără internet / foto: AFP
Putin poate lăsa toată planeta fără internet / foto: AFP

Deși se crede că este imposibil ca lumea să rămână complet fără internet, adevărul este că rețeaua globală, de care depindem atât de mult, este alarmant de vulnerabilă atacurilor fizice, scrie El Pais.

95% din tot traficul de date la nivel internațional trece printr-un număr restrâns de cabluri subacvatice, potrivit lui Edward Stringer, fostul director de operațiuni al Ministerului britanic al Apărării.

Rețeaua procesează 10 trilioane de dolari

Aici ne referim la 200 de cabluri, fiecare gros cât un furtun de grădină, cu o capacitate de a transfera în jur de 200 de terabiți pe secundă. Această rețea cât se poate de fizică, procesează, în fiecare zi, tranzacții cu o valoare totală aproximativă de 10 trilioane de dolari.

După cum explică Stringer, în ultimii 20 de ani, Rusia a investit din greu în sisteme care îi permit să atace această rețea. Kremlinul deține acum o întreagă flotă de submersibile fără echipaj proiectate special în acest scop. La fel și China. Orice intensificare a conflictelor la care participă Rusia ar putea include un atac asupra sistemelor de cabluri subacvatice.

Amenințarea este cât se poate de reală

Din păcate, amenințarea este cât se poate de reală. În luna octombrie a anului 2022, un cablu subacvatic, care conecta Insulele Shetland de restul lumii a fost tăiat în două locuri.

Cu câteva zile în urmă, un vas rusesc de „cercetare științifică” a fost detectat în zonă. Din nefericire, este imposibil de demonstrat că Rusia se face vinovată de tăierea cablului.

De obicei, aceste deconectări de la internet sunt cauzate de accidente în care sunt implicate bărcile de pescuit sau evenimente seismice care afectează fundul oceanului.

Anul acesta, în februarie, a avut loc un alt eveniment îngrijorător. Atunci când cele mai mari companii de telecomunicații din China au decis să se retragă din consorțiul internațional care dezvoltă o rețea de cabluri subacvatice ce se întinde pe o distanță de 19.200 de kilometri și care conectează Asia de Sud-Vest și Europa de Vest, mai scrie sursa citată.

Ce domenii ar fi cele mai afectate fără internet

Efectul unor atacuri coordonate la cablurile subacvatice de internet ar fi incalculabil – ar paraliza comerțul internațional, domeniul bancar și financiar, ca să nu mai vorbim de industriile de tehnologie și comunicații în ansamblu și ar declanșa imediat o recesiune mondială.

Criza economică nu ar fi, însă, cea mai mare problemă. „Deconectarea” cablurilor puterilor rivale ar duce la o criză imposibil de gestionat, în special în cazul în care vina ar fi atribuită unui stat anume, ceea ce ar provoca conflicte și ar reconfigura alianțele.

În prezent, niciun tratat internațional nu acoperă în totalitate cazul cablurilor subacvatice. Până acum, puterile maritime s-au abținut de la a ataca infrastructura submarină la scară largă, dar acest echilibru s-ar putea rupe în curând.

Această realitate scoate în evidență nevoia de a menține un minim de relații funcționale la nivel internațional. Interdependența țărilor nu este doar un concept folosit de diplomați, este o realitate care definește lumea de azi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
439200637 840468834788027 9054120070225781105 n jpg
familie fericita in natura jpg
gradina pixabay jpg
simona bucura oprescu ministrul muncii jpg
faina jpg
1 maioneza de post cu cartofi jpg jpeg
condimente jpg
hora bologna ciuleandra jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net