LIVE TEXT Apelul disperat al unui soldat din Mariupol: «S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore»

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internațional și-a redus așteptările privind creșterea economică globală în următorii doi ani din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. Între timp, Volodimir Zelenski a declarat că armata rusă va rămâne în istorie drept cea mai barbată şi crudă, pentru atrocităţile comise împotriva civililor ucraineni. Un soldat din Mariupol, aflat în complexul siderurgi Azovstal, a lansat un apel către comunitatea internaţională.

Proteste pro-Ucraina
Proteste pro-Ucraina

UPDATE ora 22.00 SUA au impus noi sancțiuni Rusiei: Sunt vizate o bancă, oligarhi și compania de minare a criptomonedelor Bitriver

UPDATE ora 21.00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, miercuri, că nu a văzut sau auzit nimic în legătură cu documentul pe care Kremlinul a precizat că l-a înmânat Ucrainei referitor la negocierile de pace dintre cele două ţări, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, în cursul zilei de miercuri, că Moscova aşteaptă un răspuns după ce a înmânat un document părţii ucrainene în care îşi exprimă revendicările în cadrul negocierilor de pace.

UPDATE ora 20.00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au discutat despre sancţiuni impuse Rusiei, sprijin financiar, armament şi despre răspunsurile la chestionarul de aderare la Uniunea Eoropeană (UE), a afirmat Zelenski pe Twitter.

Великий друг🇺🇦 – Президент Європейської ради Шарль Мішель @eucopresident сьогодні у Києві. Обговорили санкції проти Росії, оборонну та фінансову підтримку нашої держави й відповіді для анкети щодо відповідності критеріям ЄС. Дякую за змістовну зустріч і солідарність з народом 🇺🇦! pic.twitter.com/luZDNxbmcc

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 20, 2022

UPDATE ora 18.00 Rusia a anunţat, miercuri, că a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Sarmat, despre care preşedintele Vladimir Putin a spus va ”consolida potenţialul de luptă” şi ”securitatea Rusiei” şi, în acelaşi timp, le va oferi inamicilor Moscovei o ”temă de gândire”, relatează Reuters.

UPDATE 15.23 Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a fost ținta unor amenințări din partea Federației Ruse, după ce a interzis simbolurile invaziei ruse în Ucraina („Z”, „V”). 

Senatorul Aleksei Puşkov, şeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei, a ameninţat-o direct pe Maia Sandu, spunând că ţara sa ar putea sfârşi la „coşul de gunoi al istoriei”.

Chișinăul a acordat ajutor umanitar Ucrainei, dar nu și militar. De asemenea, aceasta și-a declarat neutralitatea și nu a impus sancțiuni asupra Rusiei. 

La începutul acestei săptămâni, Republica Moldova a interzis simbolurile invaziei ruse în Ucraina, dar și panglica Sfântului Gheorge, un simbol pentru susținerea președintelui Vladimir Putin. 

UPDATE 13.00 Forțele ruse încearcă să avanseze spre sud-estul Zaporizhzhia.

Forțele ruse încearcă să avanseze spre orașul Zaporizhzhia, din sud-estul Ucrainei, a declarat, miercuri, Consiliul Regional al orașului.

UPDATE 12.00 „Istoria nu va uita crimele de război” comise în Ucraina, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Imaginile postate pe contul de socializare al lui Michel îl arată pe fostul prim-ministru belgian în vizită în Ucraina, în Borodyanka.

Charles Michel, în Borodyanka / Twitter
Charles Michel, în Borodyanka / Twitter

"Ca Bucha și prea multe alte orașe din Ucraina. Istoria nu va uita crimele de război care au fost comise aici. Nu poate exista pace fără dreptate"

UPDATE 11.00 Premierul belgian Alexander De Croo a spus că agresiunea Rusiei în Ucraina este „comparabilă cu cele mai întunecate pagini din istoria noastră europeană” și că „este sfâșietor să vezi că așa ceva se mai poate întâmpla în Europa”.

UPDATE 08.00 Rusia a transmis un nou ultimatum. Șeful centrului de comandă a apărării naționale a Rusiei, Mihail Mizintsev, a transmis, astăzi, un nou ultimatum militarilor retrași în uzina Azovstal, locul considerat ultima redută din Mariupol, transmite agenția de presă Tass.

„Ghidate numai de principii umanitare, Forțele Armate ale Federației Ruse își reiterează apelul către militanții batalioanelor naționaliste și mercenarii străini. pentru a opri ostilitățile și a depune armele începând cu ora 14:00, ora Moscovei, pe 20 aprilie 2022”, a declarat Mizintsev.

Despre rezistența retrasă în uzina Azovstal, prim-reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky, a declarant, marți în sesiunea Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina că „Singura explicație posibilă a modului în care civilii au ajuns în interiorul uzinei asediate Azovstal din Mariupol este că au fost duși acolo de naționaliști pentru a fi folosiți ca scut uman”.

UPDATE 07.13 Un ofiţer ucrainean din Mariupol a făcut un apel disperat către comunitatea internaţională, printr-un mesaj publicat pe Facebook. El cere extragerea trupelor ucrainene care se află în complexul siderurgic Azovstal, asediat de forţele ruse. 

„S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre oreInamicul este de zece ori mai numeros decât noi. Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe teritoriul unei ţări terţe”, a scris Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale.

El a mai spus, în mesajul său, că armata rusă are „avantajul în aer, în artilerie, în forţe terestre, în echipamente şi în tancuri”.

„Apărăm doar un punct – uzina Azovstal – unde pe lângă militari mai sunt şi civili care au devenit victime ale acestui război”, a continuat el.

Apelul militarului vine după ce Rusia a cerut trupelor care se află în Mariupol să pună capăt unei "rezistenţe fărăs sens" şi să se predea, pentru a-şi salva viaţa. 

UPDATE 07.00 Volodimir Zelenski a publicat un mesaj, pe pagina sa de Facebook, în care declară că armata rusă va fi cunoscută, în istorie, drept cea mai barbară şi inumană . Preşedintele Ucrainei a denunţat din nou uciderea civililor şi atacarea cartierelor rezidenţiale. 

„În acest război, armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept cea mai barbară şi inumană armată. Uciderea intenţionată a civililor, distrugerea cartierelor rezidenţiale, a infrastructurii civile, folosirea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convenţiile internaţionale, este semnătura armatei ruse. Şi aceasta este ticăloşia care va marca statul rus ca o sursă a răului absolut timp de generaţii”, a spus Volodimir Zelenski. 

Ştirea iniţială

FMI se așteaptă acum ca economia mondială să se extindă cu 3,6% atât în ​​2022, cât și în 2023, o decelerare bruscă față de creșterea de 6,1% din 2021. Noile previziuni reflectă retrogradări de 0,8 și, respectiv, 0,2 puncte procentuale față de prognoza din ianuarie.

Perspectiva presupune că războiul rămâne limitat la Ucraina, că sancțiunile ulterioare împotriva Rusiei nu vizează uriașul său sector energetic, iar efectele pandemiei continuă să se estompeze.

Cronica războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a început pe data de 24 februarie, când Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, în ultimii 70 de ani, iar foarte mulți dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vieții așa cum o știm. 

Pericolul unui atac nuclear a fost ridicat, pentru prima dată, pe data de 27 februarie, când Vladimir Putin le-a ordonat subordonaților să pregătească armele de distrugere în masă pentru atac. Recent, s-a dovedit că infrastructura necesară pentru lansa o rachetă nucleară nu este pregătită: silozurile nu sunt pregătite și capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale. 

Pentru prima dată, Occidentul a crezut că o posibilă revoluție s-ar putea să-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-război din Rusia a fost înlocuit, foarte repede, de represalii și susținerea directă a crimelor lui Vladimir Putin prin prezența mult mai puternică a simbolului „Z” chiar și în rândul societății civile. 

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondială pe data de 22 martie, când politica nucleară a Rusiei a fost reiterată de către Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dacă existența Rusiei este în pericol. 

Atacurile Federației Ruse au avut ca punct mai multe puncte strategice și psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut în vedere clădiri administrative sau locuri în care civilii se ascundeau: orașul HarkovTeatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.

După mai multe runde de negocieri care nu au dus nicăieri, prima retragere a trupelor Rusiei a adus în vizorul lumii crimele făcute de către armata Federației Ruse în Bucea și Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus Alianța Nord-Atlantică  în stare de alertă, un posibil atac chimic asupra orașului Mariupol. În trecut, Joe Biden a declarat că Alianța va răspunde în cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net