LIVE TEXT Patru autobuze cu civili au părăsit Mariupol. Anunţul lui Putin despre oraşul-port

Ultima actualizare:

Aliații NATO ar putea fi implicați în evacuarea în siguranță a civililor din Mariupol, potrivit oficialului american Victoria Nuland. Până acum, însă, orice evacuare a civililor din oraşul port a eşuat, datorită bombardamentelor ruseşti, însă Volodimir Zelenski a anunţat că alte peste 900 de aşezări au fost eliberate de sub armata invadatoare.

Charles Michele, în Borodyanka, Ucraina / Twitter
Charles Michele, în Borodyanka, Ucraina / Twitter

UPDATE 22.00 Serviciile de informații militare ale Ucrainei au interceptat dialoguri ale forțelor armate ruse referitoare la un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea de est Lugansk, care suportă noi atacuri din partea Rusiei.

UPDATE 21.00  79 de locuitori ai orașului asediat Mariupol au fost evacuați în siguranță la Zaporijie joi, arată Pavlo Kyrylenko, administratorul militar regional din Donețk.

Într-o postare Telegram, Kyrylenko a spus că, după mai multe întârzieri și încercări eșuate de a deschide un coridor de evacuare din orașul asediat, „este prima dată de la începutul blocadei Mariupol de către forțele de ocupație ruse, am reușit să evacuăm locuitorii, într-o manieră organizată și să-i transportăm într-o zonă sigură.”

UPDATE 20.00 Oficialii ucraineni au identificat locația unor gropi comune, în afara orașului-port ucrainean asediat Mariupol, afirmații susținute de imaginilE din satelit, colectate și analizate de Maxar Technologies.

Într-o postare de joi pe Telegram, Petro Andriuschenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris: „Ca urmare a unei lungi căutări și identificări a locurilor de înmormântare în masă a cetățenilor uciși în Mariupol, am localizat existența mai multor gropi comune, în satul Manhush”.

UPDATE 19.00 Situația de la combinatul de oțel Azovstal din Mariupol este „aproape de o catastrofă”, a declarat joi Yuriy Ryzhenkov, CEO-ul Metinvest Holding, compania care deține fabrica.

Când a început războiul, aveam stocuri destul de bune de hrană și apă în adăposturile anti-bombe și în facilitățile de la fabrică, astfel încât, pentru o perioadă de timp, civilii au putut să le folosească și să supraviețuiască practic cu asta. Din păcate, toate lucrurile tind să se epuizeze, în special mâncarea și necesitățile zilnice. Cred că acum suntem aproape de o catastrofă umanitară”, a spus Ryzhenkov 

UPDATE 18.00 Rusia continuă să-și întărească forțele în interiorul Ucrainei pe măsură ce se reorientează spre est, adăugând încă trei grupuri tactice de batalion de ieri, ridicând numărul total de grupuri tactice de batalion ruse, sau BTG, în Ucraina la 85, a declarat reporterilor un înalt oficial al apărării american.

UPDATE 16.00 Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a sosit în această dimineață la Casa Albă, alături de Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite.

Președintele american Joe Biden a anunțat joi o asistență militară suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, ca parte a ultimelor eforturi ale administrației sale de a consolida forțele țării care luptă împotriva invaziei Rusiei.

 UPDATE 14.00 Alte nouă cadavre ale unor civili au fost descoperite la Borodianka, iar unele dintre ele prezintă semne de tortură. 

UPDATE 11.26 Premierul spaniol Pedro Sanchez şi cel danez Mette Frederiksen se află la Kiev, unde au o întâlnire cu Volodimir Zelenski.

„Şeful Guvernului (spaniol) Pedro Sanchez tocmai a sosit la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Premierul Danemarcei Mette Frederiksen călătoreşte împreună cu şeful Guvernului”, a fost mesajul publicat de Executivul spaniol.  

De la începutul războiului, Spania a trimis 12 avioane cu sute de tone de armament şi material umanitar în Ucraina. De asemenea, 134.000 de ucraineni au fost primiţi în ţara iberică, iar 64.000 dintre ei au primit protecţie provizorie, adică permis de muncă şi cazare.

Just arrived to Kyiv.Ukraine has the support, solidarity and commitment of Spain. pic.twitter.com/QyXMEA7vcY

— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) April 21, 2022

UPDATE 10.49 Patru autobuze de evacuare a civililor au reuşit să părăsească Mariupol, a anunţat vice prim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk. 

UPDATE 10.45 Vladimir Putin a anunţat că asaltul asupra combinatului Azovstal, din oraşul Mariupol a fost anulat, motivând că vrea să salveze vieţile militarilor ruşi. 

„Închideți această zonă industrială, astfel încât nici musca să nu zboare”, a spus Putin, însă. 

UPDATE 09.50 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că trupele Federației Ruse vor cuceri complet orașul Mariupol și vor doborî rezistența soldaților de la complexul Azovstal, până la prânz. 

"Înainte de prânz, sau după prânz, Azovstal va fi complet sub controlul forțelor Federației Ruse”, a declarat Kadîrov.

UPDATE 07:27 Eforturile de evacuare a civilor din Mariupol au eşuat, datorită bombardamentelor ruse. Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina nu are arme pentru a face faţă Rusiei, în oraşul care se află sub asediu de la începutul războiului, dar că situaţia poate fi rezolvată şi pe cale diplomatică.

”În primul rând, implică arme serioase şi grele. În acest moment nu avem suficiente arme de acest tip pentru a elibera Mariupol. A doua cale este cea diplomatică. Până acum, Rusia nu a fost de acord cu acest lucru. Nu ştim când vom putea elibera Mariupol”, a spus Zelenski.

Între timp, negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a transmis un mesaj în care declară că vrea să organizeze o nouă rundă de negocieri la Mariupol.

UPDATE 07.00 Volodimir Zelenski a anunţat că au fost eliberate 934 de aşezăr, de sub invadatorii ruşi.

”934 de aşezări au fost deja eliberate. Poliţia şi-a reluat activitatea în 435 de localităţi. Autoguvernarea locală a început să lucreze în 431 de comunităţi. Activitatea sediului umanitar a fost lansată în 361 de aşezări. Restabilim treptat accesul oamenilor la serviciile medicale şi educaţionale, la organele de protecţie socială. Refacem infrastructura rutieră, alimentarea cu energie electrică, gaz şi apă”, a declarat preşedintele ucrainean.

Cea mai mare problemă este, a mai spus el, neutralizarea minelor plantate de ruşi şi a obtuzelor care nu au explodat.

”Este nevoie de mult timp, de mult efort pentru a le neutraliza pe toate. Şi sunt recunoscător tuturor specialiştilor, tuturor salvatorilor care îndeplinesc această sarcină importantă”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Ştirea iniţială

„Există o oarecare speranță că rușii ar putea permite trecerea în siguranță a civililor și a soldaților răniți din Mariupol”, a declarat, miercuri, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Cronica războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a început pe data de 24 februarie, când Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, în ultimii 70 de ani, iar foarte mulți dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vieții așa cum o știm. 

Pericolul unui atac nuclear a fost ridicat, pentru prima dată, pe data de 27 februarie, când Vladimir Putin le-a ordonat subordonaților să pregătească armele de distrugere în masă pentru atac. Recent, s-a dovedit că infrastructura necesară pentru lansa o rachetă nucleară nu este pregătită: silozurile nu sunt pregătite și capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale. 

Pentru prima dată, Occidentul a crezut că o posibilă revoluție s-ar putea să-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-război din Rusia a fost înlocuit, foarte repede, de represalii și susținerea directă a crimelor lui Vladimir Putin prin prezența mult mai puternică a simbolului „Z” chiar și în rândul societății civile. 

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondială pe data de 22 martie, când politica nucleară a Rusiei a fost reiterată de către Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dacă existența Rusiei este în pericol. 

Atacurile Federației Ruse au avut ca punct mai multe puncte strategice și psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut în vedere clădiri administrative sau locuri în care civilii se ascundeau: orașul HarkovTeatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.

După mai multe runde de negocieri care nu au dus nicăieri, prima retragere a trupelor Rusiei a adus în vizorul lumii crimele făcute de către armata Federației Ruse în Bucea și Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus Alianța Nord-Atlantică  în stare de alertă, un posibil atac chimic asupra orașului Mariupol. În trecut, Joe Biden a declarat că Alianța va răspunde în cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net