Locul care nu există. Misterul insulei unde coordonatele geografice sunt zero

Acolo unde meridianul principal se întâlnește cu ecuatorul se află Insula Null (Insula Zero n.r), un loc care, pe hărți, nu există! Aceasta este o insulă fictivă, iar pentru a căuta localizarea cu ajutorul unei aplicații de navigație, va trebui să introduceți valorile: longitudine - 0° N, latitudine - 0° E.

Insula Null, locul misterios unde coordonatele geografice sunt zero / foto: Pexels
Insula Null, locul misterios unde coordonatele geografice sunt zero / foto: Pexels

Null Island, adică Insula Zero, se află unde meridianul Zero sau meridianul Greenwich se întâlnește cu ecuatorul, longitudine - 0° N, latitudine - 0° E, în Golful Guineei. În 2011, a fost inclusă în setul oficial de date și hărți Natural Earth, fiind înfățișată ca o insulă de 1 metru pătrat și având, de fapt, rolul de a ajuta la evitarea calculelor greșite și distorsiunilor cartografice.

Însă, în realitate, această „insulă” este o geamandură, înaltă de 3.8 metri, dotată cu un dispozitiv de monitorizare a vremii și a mării. Cu alte cuvinte, dacă închiriați o barcă de pe coasta Ghanei sau de pe insula Sao Tome, două dintre cele mai apropiate bucăți de uscat, după aproximativ 650 de kilometri de apă, veți găsi ... tot apă, căci Insula Zero nu există!

Cum a apărut Insula Zero

Statutul meridianului Greenwich, care împarte lumea în emisfera estică și emisfera vestică, de prim meridian al lumii, a fost stabilit în 1884. Decizia a fost luată la Conferința Internațională a Meridianului de la Washington D.C., astfel, în 1884 a apărut această „insulă”.

În 2011, cum am menționat, a apărut în hărțile Pământului ca Insula Null/ Insula Zero, iar denumirea a transformat ceva inexistent în ceva imaginar. Dintr-o dată, au apărut hărți care marchează insula, steaguri și informații false.

În 1997, SUA, Franța și Brazilia au instalat 17 geamanduri de observare a vremii și mării în Atlanticul de Sud, sistemul numindu-se PIRATA. Exact unde sunt coordonatele 0°N, 0°E, se află una dintre geamanduri, ancorată pe fundul mării, la 5 kilometri adâncime, relatează dcnews.ro. Aceasta este stația 13010, cunoscută și ca „Soul Buoy”, care măsoară temperatura aerului și a apei, viteza și direcția vântului și alte variabile la punctul zero.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net