O țară din Europa vrea să înscrie dreptul la avort în Constituție. Acest proiect legislativ a trecut deja de Senat

Ultima actualizare:

Miercuri, senatorii francezi au adoptat o decizie istorică votând pentru introducerea dreptului la avort în constituția țării. Dacă proiectul de lege primește aprobarea cu votul a trei cincimi din parlament, Franța va deveni prima națiune din lume care garantează dreptul la avort în mod constituțional.

Avort. Foto: arhiva.
Avort. Foto: arhiva.

Guvernul condus de Macron a militat pentru această modificare

Această schimbare vine în contextul restrângerilor privind avortul în Statele Unite și se află în concordanță cu eforturile de protejare a libertăților femeilor. Guvernul condus de Emmanuel Macron a militat pentru această modificare pentru a consolida "libertatea femeilor de a recurge la avort, care este garantată".

Votul senatorilor a urmat aprobării propunerii de către Adunarea Națională în ianuarie, cu o majoritate zdrobitoare. Guvernul francez a argumentat că modificarea constituțională este necesară, având în vedere restricțiile recente asupra avortului în Statele Unite. Curtea Supremă americană a anulat o hotărâre crucială din 1973 care asigura accesul la avort la nivel federal. În contextul acestor evenimente, Franța își propune să devină lider în apărarea drepturilor reproductive.

Niciunul dintre partidele majore din parlament nu a contestat dreptul la avort

Niciunul dintre partidele majore din parlament nu a contestat dreptul la avort în Franța, acesta fiind dezincriminat în 1975. Cu toate acestea, unii conservatori au exprimat critici cu privire la formularea specifică a schimbării constituționale. Cu majoritatea senatorilor susținând modificarea, dezbaterile și opoziția se concentrează în prezent pe detalii.

Modificarea constituțională necesită aprobarea finală cu o majoritate de trei cincimi într-o sesiune comună a parlamentului, programată să aibă loc tradițional la Palatul Versailles. După votul favorabil al Senatului, președintele Emmanuel Macron a convocat parlamentarii pentru o sesiune decisivă luni la Versailles, marcată de votul final asupra acestei schimbări semnificative.

Franța pare să se îndrepte către o schimbare istorică, marcând un pas important în apărarea drepturilor reproductive. Dacă modificarea constituțională va fi aprobată, țara va deveni un exemplu global, consolidând în mod expres drepturile femeilor în legea fundamentală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net