Răscoala românilor din Leeds. Arestările nu s-au oprit: „Copiilor li se pun și cătușele”

Polițiștii din Leeds au anunțat că vor continua să aresteze toți românii care încalcă legea și tulbură ordinea publică. Reprezentanții unei asociații pentru drepturile omului au declarat pentru „Adevărul” că printre cei arestați se află și minori de vârstă mică.

Un copil de 10 ani a fost ridicat și dus la Poliție în Leeds, Marea Britanie. Foto Roconect
Un copil de 10 ani a fost ridicat și dus la Poliție în Leeds, Marea Britanie. Foto Roconect

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat de presă în care informează că Ambasada României la Londra și Consulatul General al României din Manchester nu au fost notificate despre arestarea unor cetățeni români în urma incidentelor din 18 iulie, din Leeds. 

Știrea inițială: „Polițiștii din Leeds ne-au spus că vor continua arestările și că toți românii care au încălcat legea, inclusiv minori, vor fi arestați. Această acțiune va continua atât timp cât va fi necesar, fie o săptămână, fie o lună sau mai mult,” a declarat Ștefania Banu, fondatoarea asociației Roconect, pentru „Adevărul”.

Sunt arestați și copii?

Întrebată despre posibilitatea arestării copiilor în Marea Britanie și dacă nu ar putea fi vorba despre rețineri pentru audieri în prezența părinților, Ștefania Banu a explicat că termenul folosit de polițiști este „arestare” și că audierile copiilor nu se desfășoară în prezența părinților.

„Nu există interogatorii în prezența părinților. Copiii sunt ridicați de acasă, chiar dacă sunt singuri, li se pun cătușe - cum a fost cazul unei fete de 14 ani - și sunt duși la secția de poliție. Acolo sunt plasați fiecare într-o celulă și, când sunt aduși la interogatoriu, este prezent și un psiholog britanic, nu român,” a declarat Ștefania Banu. 

Aceasta a relatat că vineri seara, un băiat de 10 ani a fost arestat pentru că a lovit cu pumnii și picioarele o mașină de poliție, furios că prietenul său de aceeași vârstă fusese arestat.

„Ne-am întâlnit și am discutat cu autoritățile locale și polițiștii. Le-am spus că oamenii sunt discriminați și tratați inuman. Ni s-a promis că vor revizui cazul. Marți va avea loc o altă întâlnire pentru a discuta situația copiilor din Manchester,” a adăugat Banu.

Contextul incidentului

Întrebată cum s-a ajuns la această situație, reprezentanta ONG-ului a explicat că totul a început în luna aprilie, într-o casă din Leeds unde locuiau trei familii de etnie romă, cu aproximativ 10 copii.

„O fetiță de 8 ani a luat în brațe un bebeluș, deoarece îl îndrăgea foarte mult. Când bebelușul s-a mișcat, l-a scăpat pe jos, dar nu a spus nimic nimănui. A doua zi, mama bebelușului a observat o umflătură pe capul copilului și l-a dus la spital.

A stat internată două zile, deoarece medicul i-a spus că bebelușul are o fisură craniană și i-a dat recomandări medicale.

Medicul a alertat autoritățile, care au venit și au luat toți copiii în plasament social. Apoi au început arestările. Primii au fost părinții, apoi bunicii și, în cele din urmă, copiii,” a explicat Banu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net