Ucisă pentru că nu și-a acoperit părul! Iranianca Mahsa Amini a fost bătută cu bestialitate de polițiști

Mahsa Amini, o tânără în vârstă de 22 de ani, a murit după ce a fost arestată de poliția iraniană pentru că ar fi încălcat reguli stricte privind hijabul - vălul islamic pe care trebuie să-l poarte femeile musulmane pentru a-și acoperi capul. Moartea ei a provocat proteste de amploare în Republica Islamică.

Mahsa Amini a murit la spital, după ce a suferit răni puternice la cap FOTO: PROFIMEDIA
Mahsa Amini a murit la spital, după ce a suferit răni puternice la cap FOTO: PROFIMEDIA

Citește și: Apariție uluitoare în revista Playboy! Primul pictorial cu o femeie musulmană

Mahsa Amini a fost arestată marțea trecută la Teheran, în timp ce călătorea cu familia din provincia de vest a Kurdistanului, pentru a-și vizita rudele. Autoritățile au acuzat-o că a încălcat legea care cere femeilor să-și acopere părul cu un văl, iar brațele și picioarele cu haine largi. Martorii au acuzat poliția morală – subdiviziunea care are rolul de a aresta femeile care nu sunt îmbrăcate corespunzător, că a bătut-o pe Amini în interiorul unei dube, în timp ce era condusă la un centru de detenție.

Te-ar putea interesa și: Își folosește hijabul ca să se costumeze ca prințesele Disney

A murit la spital

Tânăra a murit vineri la spital, după trei zile în care a fost în comă. Moartea ei a declanșat demonstrații pe scară largă în Teheran și în provincia Saqqez din Kurdistan, unde locuia ea. Luni, protestatarii au aruncat cu pietre în forțele de securitate din orașul Divandarreh din regiunea kurdă, arată imaginile postate pe Twitter de gruparea pentru drepturile kurde Hengaw. Forțele de ordine au deschis focul asupra protestatarilor, în mai multe zone din țară. Cel puțin cinci persoane au fost ucise, potrivit Washington Post.

Află și: VIDEO I-a înfuriat pe toţi! Beyonce, în sânii goi şi cu vălul islamic pe cap

Moartea ei a stârnit proteste în Iran

Hashtag-ul #MahsaAmini a ajuns la aproape două milioane de mențiuni pe Twitter, pe fondul reacției oamenilor la moartea tinerei. Poliția din Iran a numit moartea lui Amini un „incident nefericit”. Luni, autoritățile au negat acuzațiile de maltratare a tinerei și au spus că s-a simțit rău în timp ce aștepta cu alte femei reținute de polițiști. Poliția a dat publicității un videoclip care arată o femeie identificată ca fiind Mahsa Amini intrând într-o cameră și așezându-se alături de alte persoane. La scurt timp, femeia își ridică mâinile la cap și se prăbușește.

Vezi și: Scandal incredibil în Iran: portărița naționalei feminine era bărbat?

Familia acuză poliția de mușamalizare

Comandantul poliției din Teheran, Hossein Rahimi, a spus că personalul medical a sosit într-un minut și că nu poate comenta cauza morții, indicând că ar fi vorba despre o problemă medicală.

Iată și: Fotomodel celebru, deghizat în musulmancă pentru a-şi opera sânii şi ochii FOTO

El a insistat că Amini nu a suferit nici o vătămare fizică și a susținut că poliția „a făcut totul” pentru a o menține în viață. Însă, o tomografie a capului femeii a arătat o fractură osoasă, hemoragie și edem cerebral, aparent confirmând că ea a murit din cauza unei lovituri la cap, notează publicația britanică The Guardian.

Acesta este un regres uriaș pentru forța de poliție din Teheran, pentru că a publicat videoclipuri editate cu arestarea și detenția ei într-un centru de poliție, menite să arate că a murit din cauza unei afecțiuni cardiace sau a epilepsiei. Tatăl ei a negat în mod repetat că fiica sa a suferit de vreo astfel de afecțiune, acuzând agenții de o mușamalizare. Poliția morală impune reguli stricte de îmbrăcăminte pentru femei, încă de la revoluția islamică din Iran din 1979.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net