Un oraș foarte iubit din Europa este în pericol să fie luat de ape: „Valul ar putea fi de câțiva metri înălțime”

În Europa Centrală, criza inundațiilor persistă, afectând grav multe localități din Cehia, Polonia și Austria.

Orașul polonez Nysa ar putea dispărea de pe hartă / foto: Wikipedia
Orașul polonez Nysa ar putea dispărea de pe hartă / foto: Wikipedia

În Polonia, un oraș cu 44.000 de locuitori se află într-un pericol iminent din cauza unei revărsări masive de apă provenind dintr-un lac care a fost supraîncărcat de ploile recente.

În prezent, militari și voluntari depun eforturi considerabile pentru a întări digul de protecție al orașului.

Nivelul râului Elba continuă să crească, iar oamenii sunt în pericol

În estul Germaniei, nivelul râului Elba continuă să crească, exacerbând situația. Primarul orașului polonez Nysa, deja afectat de inundații, a cerut populației de 44.000 de persoane să fie extrem de vigilentă.

Există temeri că o breșă într-un dig de la un lac din apropiere ar putea provoca o revărsare uriașă de apă, asemănătoare unui tsunami.

Primarul a avertizat locuitorii să se refugieze la etajele superioare ale clădirilor, deoarece valul de apă ar putea avea câțiva metri înălțime și ar putea inunda întregul oraș.

După ce viitura a afectat o localitate poloneză, sute de case au fost distruse. Un magazin local păstrează un scaun fixat în tavan, dovadă a forței devastatoare a puhoaielor. Un proprietar sinistrat a declarat, citat de ProTV: 

„Familia mea a deținut acest magazin timp de 60 de ani – bunica, tatăl meu și eu l-am condus. Ieri am pierdut totul. Apa a ajuns până la acest nivel și puhoaiele au trecut prin ușa încuiată. Sunt șocată și îngrozită.”

Experții au tras semnalul de alarmă privind riscul unor noi inundații din cauza creșterii nivelului râului Oder, afectând orașele poloneze Opole și Wroclaw, unde au avut loc viituri devastatoare și în 1997.

Ce spune Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk, fost șef al Consiliului European, intenționează să activeze rapid fondurile mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene și plănuiește să aducă la Wroclaw șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a evidenția urgența situației și a solicita suplimentarea fondurilor de urgență.

Râul Oder a atins niveluri record și în Cehia, unde ploile din ultimele patru zile au depășit de cinci ori media precipitațiilor lunare.

Orașe precum Ostrava, al treilea ca mărime din țară, sunt complet sub ape. În Austria, orașul St. Polten a înregistrat cantități record de precipitații, depășind recordul din toamna anului 1950, iar 13 diguri au cedat.

Patrick Payer, comandantul Melker Pioneers, a declarat: „Prioritatea noastră este salvarea oamenilor. Utilizăm bărci pentru a evacua locuitorii din casele inundate și a-i transporta în locuri sigure.”

Aproape o mie de persoane au fost salvate. Dominik Pfeffer, comandant al unei unități de pompieri voluntari, a relatat despre un caz tragic în care o femeie a reușit să se refugieze pe un dulap în timp ce apa creștea, dar soțul ei nu a reușit să se urce și a murit.

Un localnic a spus: „Am dormit în altă parte pentru că în casă nu se poate sta. Ești tentat să plângi, dar ce poți face?

Din cauza precipitațiilor abundente, se așteaptă ca Dunărea să crească semnificativ în Slovacia, la Bratislava, și în Ungaria. În Budapesta, drumurile din apropierea Dunării au fost închise în anticiparea unor inundații pe care autoritățile le consideră „inevitabile.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
executie ceausescu jpg
femeie ceai raceala jpg
roman in germania terorizat de conationali jpg
2 regele carol al doilea jpg jpeg
casa verde jpg
accident bucuresti jpg
Stațiunile din județul Brașov rămân în topul preferințelor românilor FOTO Poiana Brașov
image
actualitate.net
image
actualitate.net