Atenție, nu este de glumit! Ce este complet interzis să faci de Rusalii

Anul acesta, creștinii ortodocși și greco-catolici din România plăznuiesc Rusaliile, pe data de 5 iunie. Cincizecimea sau Pogorârarea Sfantului Duh, cum mai este denumită, este una dintre cele mai vechi sărbători religioase.

De Rusalii nu este bine să dormi sub cerul liber / foto: arhivă
De Rusalii nu este bine să dormi sub cerul liber / foto: arhivă

De Rusalii, enoriașii își amintesc că Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, iar la Ierusalim s-a întemeiat Biserica lui Hristos.

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii respectă aceste tradiții. Tocmai de aceea este bine să știi ce nu ai voie sub nicio formă să faci, de Rusalii.

Tradiții de Rusalii

În dimineața de Rusalii oamenii merg pe câmp, alături de preoți, care săvârșesc sfeștania, sfințirea mică a apei. Recoltele de pe câmp sunt apoi udate cu agheasmă, pentru a fi roditoare tot anul, potrivit playtech. 

În anumite zone ale țării, sărbătoarea de Rusalii se sărbătorește timp de șapte zile, de exemplu în Muntenia. În celelalte regiuni, precum Moldova și Transilvania, Rusaliile se sărbătoresc trei zile.

De Rusalii, unii români sunt atenți la unele superstiții despre care cred că dacă le respectă, le va merge bine tot anul. Potrivit tradiției, nu este bine să faceți treburi casnice, cum ar fi să spălați rufe sau să faceți curățenie. În caz contrar, veți afla puterea Ielelor, dacă nu cinstiți și prețuiți așa cum se cuvine ziua de Rusalii.

Mai mult, astăzi, 4 iunite, nu este indicat să mergeți la câmp pentru a face munci, pentru că se spune că Ielele vă pot prinde și pedepsi. Tot de Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă fântâni sau păduri, pentru că vă puteți întâlni cu spiritele rele.

Încă de acum sute de ani, românii obișnuiau să poarte la ei frunze de tei sau de nuc, pe care le sfințeau la biserică. De Rusalii, cei care nu ungeau ușile caselor cu usturoi, nu erau feriți de ghinioane. 

De ce nu ai voie să dormi sub cerul liber

Tot de Rusalii, nu este voie să mai culegeți ierburi de leac timp de 9 săptămâni. Nu în ultimul rând, odată cu această sărbătoare nu este bine să dormiți afară sub cerul liber, fiindcă riscați să fiți bântuiți de spirite rele. Conform tradiției, Ielele iau mințile celui care a dormit și le-a spionat în timpul dansului lor.

image

Rugăciunea pe care trebuie neapărat să o rostești de Rusalii

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare.

Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.

Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie. Amin”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net