Scandal la Blue Air: compania vrea să iasă de pe piață, dar nu și-a plătit nici angajații

Ultima actualizare:

Compania Blue Air este la ananghie de când a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, iar acum încep să iasă la iveală și mai multe nereguli. Planul Blue Air este de a ieși de pe piață, în liniște, fără a plăti despăgubirile față de călători sau salariile restante ale angajaților. 

Cum se fofilează Blue Air de la plata despăgubirilor către pasageri
Cum se fofilează Blue Air de la plata despăgubirilor către pasageri

Blue Air a devenit, peste noapte, «oaia neagră» a companiilor aeriene low-cost, după ce ANPC a aplicat o amendă în valoare de două milioane de euro, din cauza unor încălcări grave.

Citește și: Planuri de vacanță „suspendate”! Dispar 20 de destinații operate de Blue Air

Acum, compania Blue Air a găsit o cale de scăpa de plata amenzii și a despăgubirilor față de călătorii, precum și a salariilor restante față de angajați. Compania ar avea de gând să iasă de piață și tergiversează primirea procesului verbal de la ANPC, în care sunt stipulate amenda și obligaţia de a da consumatorilor banii înapoi, pentru zborurile anulate. 

"Blue Air de mult lua în calcul ieşirea de pe piaţă. Conform deciziei ANPC, ei trebuie să dea banii înapoi consumatorilor şi să le plătească despăgubiri în termen de 10 zile de la primirea procesului verbal, însă trag de timp. Nu au venit să îl ridice, aşa cum era normal. Noi am trimis procesul verbal prin poştă, cu confirmare de primire, iar acum aşteptăm să se întoarcă refuzul de primire. Următorul pas este să afişăm pe geam decizia de amendă.

Nu rata nici: Un avion Blue Air s-a depresurizat cu 30 de minute înainte de a ateriza la București. Măștile de oxigen s-au activat

În mod normal, dacă ştii că eşti nevinovat, vii să ridici procesul verbal şi îl conteşti în instanţă, dar dacă nici măcar nu vii să-l ridici, aceasta arată că vrei să tragi de timp. Că poate între timp mai anunţi nişte curse pe care le anulezi în ultimul moment", a spus Constantinescu, scrie Agerpres, citat de Adevărul.ro

Angajații Blue Air nu și-au primit banii de trei luni

Autoritățile române anună clienții care ar trebui să primească despăgubiri din partea companiei Blue Air, să nu-și facă speranțe în privința recuperări investiției, întrucât instituția nu și-a plătit nici măcar proprii angajați. 

Wow: Blue Air suspendă zborurile către şi dinspre Marea Britanie. Zboruri suplimentate astăzi

"Am primit mailuri de la angajaţi ai Blue Air care ne spun că nu şi-au mai primit banii de trei luni şi ne spun "de unde să dea banii clienţilor dacă nici nouă nu ne dau", a mai adăugat  preşedintele ANPC.

Directorul ANPC a precizat că a vorbit cu unul dintre reprezentanții Blue Air despre procesul verbal și au fost propuse chiar și câteva soluții pentru despăgubirea clienților, cum ar fi ca  sumele datorate să fie transformate în acţiuni Blue Air, lucru neacceptat de către reprezentantul companiei.

«Aceasta ar fi fost doar o măsură dintr-un ansamblu mai mare de măsuri pentru rambursarea banilor. Dânsul pretindea că va rambursa 15.000 de euro pe zi, ceea ce ar fi însemnat că ar fi dat oamenilor banii înapoi în termen de 700 de zile. A propus o majorare la 20.000 de euro pe zi, care însemna 500 şi ceva de zile, lucru care, în opinia noastră, nu era o rezolvare pentru cei care îşi aşteaptă banii de un an şi jumătate. 

Ups: Probleme pentru Blue Air. Nu are de unde să plătească 20 de milioane € pe biletele anulate

Au fost 73.000 de consumatori vătămaţi, consumatori vulnerabili, cărora nu li s-au rambursat banii, nici măcar portofelul electronic nu era funcţional. El a admis că acesta este numărul consumatorilor vătămaţi.», a adăugat responsabilul autorităţii.

Blue Air continuă să «păcălească» călătorii

În mod absurd, compania Blue Air continuă să funcționeze și să pună la dispoziția clienților curse de zbor, pe care oamenii le plătesc, ca ulterior zborurile să fie anulate fără explicații.

"În continuare suntem inundaţi de sesizări din partea oamenilor care sunt în poarta avionului, cu copii, cu bagaje. Ţineţi cont şi de faptul că doar 5% din cei afectaţi fac sesizări, restul nu. Am luat în calcul că, dacă nu vom lua aceste măsuri ferme, ne-am fi putut confrunta cu ieşirea din piaţă până la finalul anului a Blue Air. Eram siguri că vor găsi orice scuză pentru a gestiona o situaţie dificilă. Au primit de la stat un ajutor de 67 de milioane de euro în timpul pandemiei, nu este treaba noastră ce au făcut cu aceşti bani, există instituţii ale statului care să verifice acest lucru", a adăugat Constantinescu.

Blue Air, amendată cu 2 milioane de euro de ANPC

Blue Air a fost amendată cu 2 milioane de euro de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din cauza anulării a peste 11.000 de zboruri în perioada 30 aprilie 2021 - 30 aprilie 2022. Autoritățile responsabile au obligat compania să returneze banii clienților în maximum zece zile pentru toate zborurile anulate.

"În urma sesizărilor depuse de consumatori şi ca urmare a reacţiilor din media Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat, în cursul lunii iunie 2022, o acţiune de control la operatorul economic Blue Air Aviation SA. Mai exact, în perioada 30.04.2021 - 30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăţi în valoare toatală de 66.585.967,68 lei, de către consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene, în care compania aeriană supusă verificărilor operează, cu regularitate, zboruri", precizează ANPC.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net