Când intră pensiile pe card în octombrie 2023. Informația pe care trebuie să o știe toți vârstnicii

Data la care pensionarii români primesc pensia în octombrie 2023 diferă în funcție de modul în care au ales să le fie livrați banii: prin poștă sau direct în cont. Totodată, în octombrie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 3000 de lei vor primi un ajutor financiar! Iată despre ce sumă este vorba.

Când se primesc pensiile, pe card, în octombrie Foto: Shutterstock
Când se primesc pensiile, pe card, în octombrie Foto: Shutterstock

Când primesc pensionarii banii

Românii care au ales să primească banii prin Poșta Română vor primii pensia în prima jumătate a lunii octombrie. Pensionarii care au ales să primească bani în cont sau pe card vor aștepta până pe data de 12, dar nu mai târziu de data de 13, scrie Observatornews.ro.

Pentru pensionarii avizaţi care nu sunt găsiți la domiciliu drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Ce trebuie să știe persoanele care primesc pensia în cont 

Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora. După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii.

Ajutor financiar în octombrie pentru pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 3000 de lei 

Potrivit OUG 168/8 decembrie 2022, în anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 lei, astfel: 

a) în cuantum de 1.000 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;

b) în cuantum de 800 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv;

c) în cuantum de 600 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

Pensii mai mari din 2024

Aproape două milioane de români ar putea avea pensii mai mari cu până la 20% de anul viitor. Este anunţul făcut seara trecută de Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, referitor la noua lege a pensiilor.

Pensionarii cu venituri mici vor avea parte de cea mai mare majorare, așadar aproape 2.000.000 de pensionari din țara noastră. Este vorba de o majorare de până la 20% a pensiei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net