Care sunt noile produse care vor fi incluse pe lista celor cu adaos comercial plafonat

Guvernul are în plan să prelungească pentru încă 60 de zile plafonarea adaosului comercial, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență. La doar două zile înainte de expirarea plafonării prețurilor la alimentele de bază, se pare că Guvernul și magazinele au ajuns la un acord.

Care sunt noile produse care vor fi incluse pe lista celor cu adaos plafonat / foto: Pixabay
Care sunt noile produse care vor fi incluse pe lista celor cu adaos plafonat / foto: Pixabay

Conform acestui acord, adaosul comercial plafonat va fi menținut la nivelul actual pentru încă două luni. Discuțiile în acest sens au avut loc între Marcel Ciolacu, ministrul Agriculturii, și reprezentanții din sectorul retail.

Ce alimente rămân pe lista de bază 

Potrivit surselor guvernamentale, pe lista alimentelor de bază vor rămâne primele 16 produse, iar în plus, ar putea fi adăugate untul, gemul și carnea de miel. În schimb, unele alimente consumate în perioada sărbătorilor de iarnă, cum ar fi cozonacul, bulionul, smântana, drojdia, margarina și carnea tocată, vor fi eliminate de pe această listă.

Se anticipază că aceste schimbări ar putea duce la o creștere de până la 10% a prețurilor la aceste produse începând cu 1 februarie.

În urma negocierilor anterioare cu reprezentanții magazinelor și producătorilor, se așteaptă ca noi produse să fie incluse pe lista plafonată, în timp ce unele produse mai vechi, asociate sărbătorilor de iarnă, vor fi eliminate.

Reprezentanții din sectorul retail au manifestat nemulțumiri față de plafonare, dorind intervenții doar în cazul unei creșteri justificate a prețurilor.

Economiștii nu au privit cu ochi favorabili măsura plafonării, afirmând că nu au observat scăderi semnificative de prețuri, ci mai degrabă o reducere a gramajelor, ceea ce înseamnă că aceleași produse au fost comercializate în cantități mai mici la același preț.

Marcel Ciolacu a decis prelungirea plafonării cu 60 de zile

Marcel Ciolacu a anunțat decizia de prelungire a plafonării pe o perioadă de 60 de zile, subliniind importanța menținerii stabilității prețurilor la alimentele de bază în contextul creșterilor speculative anterioare.

Acesta a subliniat că, în lipsa acestei măsuri, prețurile ar fi putut crește cu până la 20%, conform recunoașterii unor critici anteriori. Reprezentantul retailerilor a exprimat îngrijorare cu privire la durata plafonării și a subliniat că nu există garanții cu privire la aceasta, considerând termenul anunțat de premier ca fiind o precauție pentru a asigura o soluție finală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
gaura Antartica jpeg
masa de paste shutterstock jpg
wizz air avion jpg
image png
iepure paste istock jpg
oua jpg
image png
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net